Argentinski ragbi između amaterizma i profesionalizma

Ragbi se u Argentini igra duže od 100 godina, a donijeli su ga britanski imigranti. Ovaj amaterski sport se danas, kao i tada, igra iz brojnih razloga, ali defintivno ne zbog novca.

“Ovo je susret dva najjača argetinska ragbi kluba, Alumnija i Njumana, a sve djeluje skromno. Strasti i volje ne nedostaje, međutim, nedostaju neke druge stvari kako bi se dostigao željeni nivo”, javlja iz Buenos Airesa reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Nekim trenutna situacija i odgovara, dok drugi pokušavaju naći način kako da naprave kombinaciju amaterizma i profesionalizma da bi argentinski ragbi napredovao.

Predsjednik Argentinskog ragbi saveza Carlos Avila je mišljena da Argentina ima jaku amatersku bazu, gdje se formiraju mladi igrači, ali da oni ne mogu doći do profesionalnog nivoa jer ga u državi gotovo nema.

Mnogo potencijala

“Ragbi u Argentini mora rasti na klupskom nivou, jer imamo mnogo potencijala. Trenutno većina reprezentativaca igra u drugim ligama”, rekao je trener Alumnija Matias Peri Brusa.

Najbolji argentinski igrači nadaju se da će dospjeti u jače lige, kao što je to pošlo za rukom Felipeu Konetpomiju, koji je karijeru gradio u Irskoj, Engleskoj i Francuskoj prije nego što se vratio u Njuman, u kojem je i naučio prve poteze.

“Možete trenirati koliko hoćete, ali bez ugovora vi niste igrač. To definitivno motivira igrače i oni postaju bolji. Moramo napraviti profesionalnu ligu ako želimo postati jaka reprezentacija”, mišljenja je Tobias Moyano, kapiten Alumnije.

Na dresovima igrača reklamiraju se sponzori, a prodaju se također i TV prava. Dakle, u argetinskom ragbiju ima novca, ali se troši na administrativne troškove klubove, a ne na plate igrača. Uprave klubova željala bi da stvari ostanu ovakve, ali ostali žele promjene, jer smatraju da bi to dovelo Argentinu u društvo najboljih i da se na pobjede reprezentacije ne bi gledalo kao na čudo.

Izvor: Al Jazeera