Arifi: Insistirat ćemo na razgovorima o energetici

Delegacija Kosova predstavit će dostignuća i rad svojih institucija u provođenju različitih sporazuma (EPA)

Šef delegacije Kosova u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Avni Arifi izjavio je za prištinski Kosovapres kako će njegov tim u ponedjeljak otputovati u Brisel, gdje će insistirati da se razgovara o sporazumu o energetici.

Međutim, za prištinski tim Sporazum o zajednici srpskih opština nije u fokusu razgovora, prenosi RTK.

“Tražili smo da razgovaramo o energetici, jer je to akutno pitanje za nas i insistirat ćemo na predstojećim sastancima u Briselu da se na svakoj debati počne energetikom. Insistiramo na provođenju sporazuma o energetici, koji je potpisan i o kome nema razgovara, on jednostavno mora biti realiziran”, istakao je Arifi.

“Nećemo dozvoliti da samo zbog jednog sporazuma imamo selektivan pristup”, dodao je on.

Predstaviti dostignuća i rad

Kako je kazao, Ustav Kosova ne dozvoljava da “udruženja” imaju izvršne nadležnosti, niti će prištinska strana u budućnosti prihvatiti dokument koji je u suprotnosti s Ustavom.

Za sastanak u ponedjeljak kaže kako će delegacija Kosova predstaviti dostignuća i rad kosovskih institucija u provođenju različitih sporazuma.

“Vjerujem kako će ovim predstavljanjem Kosovo još jednom potvrditi ozbiljnost, koje je imalo i imat će u procesu dijaloga. U isto vrijeme će potvrditi svoju posvećenost provođenju preuzetih obaveza. Iskoristit ćemo kao priliku da pred državama članicama zatražimo provođenje sporazuma koji se ne provode zbog problema tehničke prirode, već se jednostavno ne provode zbog političke volje”, istakao je Arifi.

Izvor: Agencije