Arifi: Kosovo gubi vrijeme sa zajednicom srpskih opština

Nedavno glasanje pokazalo je da predsjednik Kosova nema podršku većine u Skupštini, pišu mediji (EPA)

Koordinator za dijalog između Beograda i Prištine u Vladi Kosova Avni Arifi je izjavio da se razgovorom o zajednici sprskih opština gubi vreme, prenela je Koha ditore.

On smatra da to ne treba da bude jedino pitanje od tolike važnosti, jer je “ZSO samo jedna od 10 ostalih nesprovedenih tema”.

Prema njegovim rečima, Kosovu treba mehanizam koji bi ga vodio napred.

Arifi je rekao da je Upravljački tim za izradu nacrta statuta ZSO-a održao nekoliko sastanaka zaredom od kako je počeo da radi na ovom procesu i da se uskoro očekuje pozitivan zaključak, koji će se predstaviti i Evropskoj uniji.

Tehnički dijalog – frustracija

Arifi je kazao da se namera da ZSO uspostavi kontrolu nad rudnikom Trepča i jezerom Gazivode neće realizovati.

ZSO je, kako je naveo, međunarodni sporazum, kojeg će se Priština pridržavati.

Kada je reč o tehničkom dijalogu, Arifi je rekao da je “to jedna vrsta frustracije”.

“Niko me ne pita o sporazumu o energetici. Izgubljeno je 24.000 evra za izgradnju graničnih prelaza, a niko to ne pominje kao važnu temu”, kazao je Arifi i dodao da “ne treba otvarati nove teme dok se ne zatvore one koje imamo”.

“I srpska delegacija je doslovno rekla da su u razgovorima zbog ZSO-a. Ja nisam šef tehničkih pregovora zbog ZSO-a, samo sam tu jer je to deo pregovora, ali ne da bih se na to fokusiramo.”

Srpska lista: Šamar Briselskom sporazumu

“Nisam zainteresovan za to da nastavimo sa tehničkim pregovorima”, rekao je Arifi.

On je naveo da Priština treba da bude spremna na sporazum sa Beogradom.

“Treba da se postigne jedinstvo, predložena Vladina platforma je dobra, ali treba svi da se uključe u ovaj proces, jer možemo imati uspeha jedino ako se svi ujedinimo”, zaključio je Arifi.

Srpska lista je razočarana, ali nije iznenađena izjavom Arifija, koji je “svojom izjavom udario novi šamar briselskom dijalogu”.

“Očekujemo da Evropska unija, čiji su izaslanici predstavnicima Srpske liste na sastancima više puta ponovljali da je formiranje ZSO-a nesporna obaveza Prištine i da će Briselski sporazum biti implementiran u potpunosti, iznese jasnu reakciju na ovaj stav Prištine”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, nakon ovakve izjave više se ne dovodi se u pitanje odnos Kosova prema ZSO-u i briselskom dijalogu.

Thaci želi preuzeti vođenje dijaloga

“Ipak, dobra strana ove izjave je da više nemamo iluzije i da se potvrđuje uverenje predsednika [Srbije Aleksandra] Vučića, direktora [Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marka] Ðurića, ali i celog srpskog naroda, da Priština nikada neće iskreno ispuniti svoje obaveze”, ističe se u saopštenju Srpske liste.

S druge strane, prištinska štampa piše da predsednik Kosova Hashim Thaci namerava da preko Skupštine preuzme vođenje dijaloga u Briselu između Prištine i Beograda.

On, međutim, kako piše Gazeta ekspres, nije u stanju ni da preko poslanika usvoji zakon.

To se, navodi list, videlo prošle nedelje, kada su poslanici glasovima uspeli da obore njegovu odluku o povratku Zakona o privrednim društvima.

Sa 32 glasa protiv, 28 za i sedam uzdržanih, Skupština nije usvojila Thacijevu odluku o vraćanju Zakona o privrednim društvima.

Neuspjeh predsjednikove inicijative

Taj neuspeh Thacijeve inicijative je dokazao njegovu nemoć u Skupštini, preko koje on namerava da preuzme vođenje dijaloga sa Beogradom koji se vodi u Briselu, piše Gazeta.

Vlada je već za ovo pitanje usvojila platformu u kojoj se predviđa da Thaci bude na čelu tima Kosova za dijalog, platforma je poslata u Skupštinu na usvajanje, ali se većina parlamentarnih grupa izjasnila protiv ovoga.

Ostaje da se vidi do kraja nedelje da li će Thaci, koji nijedan zakon nije uspeo da sprovede u Skupštini, uspeti da uveri poslanika da glasaju za njega, odnosno za to da on bude na čelu zvaničkog tima Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, navela je Gazeta ekspres.

Izvor: Agencije