Armenci traže rješenja za zvijezde Srbije

Challandes: Mi imamo nogometaše koji igraju u stranim ligama, ali oni nisu dovoljni (AP)

Piše: Ibrahim Sofić

Nogometna reprezentacija Srbije kvalifikacijski ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj otvara s Armenijom, protiv koje igra 11. oktobra u Erevanu.

Armenci su u prvom kolu, kao gosti, pretrpjeli poraz protiv Danske 1:2, a malo je nedostajalo da se kući vrate neporaženi.

Selektor Armenije, švicarski stručnjak Bernard Challandes, za Al Jazeeru kaže kako će protiv Srbije biti teško igrati te ističe kvalitete pojedinaca u protivničkom timu.

“Kada pogledate za koje klubove srbijanski nogometaši nastupaju, razumjet ćete kada kažem da je pred nama veoma teška utakmica. Srbija ima igrače koji igraju za Chelsea, Manchester City, Liverpool, Inter, Benficu… dakle, u mnogim klubovima iz najjačih liga Evrope. Bez obzira na sve, morat ćemo naći rješenja za te igrače”, ističe on.

Na pitanje o jačini timova koji čine grupu I, jedinu sa pet selekcija u kvalifikacijama (Armenija, Srbija, Danska, Albanija, Portugal), Challandes odgovara da je riječ o veoma teškoj grupi, u kojoj je sve moguće.

“Primjer toga je pobjeda Albanije nad Portugalom, a da smo i mi imali više sreće, mogli smo pobijediti Dansku. Naš cilj je jasan – želimo se plasirati na EP, ali to neće biti lako. Ne mogu izraziti naše šanse u procentima, ali znam da imamo šansi. Dva tima će se direktno plasirati, a jedan će nastupiti u doigravanju. Stoga se moramo boriti za ovaj cilj”, govori Švicarac na klupi Armenije.

‘Revolucija’ u Portugalu

Nakon domaćinstva Srbiji, Armenci pauziraju u terminu trećeg kola, odnosno igraju prijateljski duel s Francuskom.

Za mjesec dana putuju u goste Portugalcima, koji u terminu drugog kola pauziraju (također igraju prijateljski duel s “Trikolorima”).

“Utakmica protiv Portugala će biti, također, teška, naročito nakon poraza Portugalaca od Albanaca. To znači da će Portugalci dati sve od sebe da ne ispuste bodove protiv nas, jer će, u suprotnom, doći do ‘revolucije’ u Portugalu”, smatra Challandes.

Portugal je protiv Albanije igrao bez svog najboljeg igrača i jednog od najboljih na planeti Cristiana Ronalda.

“Naravno, Portugal bez Ronalda nije isti tim. Nakon Svjetskog prvenstva [ove godine u Brazilu] Ronaldo nije igrao dobro za Real Madrid, a ni klub nije pružao dobre partije. No, poslije se sve promijenilo. Ono što je sigurno je to da ćemo igrati protiv veoma jakog tima, ali moramo ići na osvajanje bodova”, ističe selektor Armenije.

On se nada da će za predstojeće dvije utakmice biti spremni svi igrači, posebno Jura Movsisjan, Henrik Mkitarjan i Gevorg Gazarjan.

“Ukoliko takva situacija bude, mislim da ćemo napraviti iznenađenje u Portugalu.”

No, ukoliko se neko od ključnih nogometaša Armenije povrijedi ili zadobije suspenziju protiv Srbije, Challandes bi se mogao naći u velikim problemima zbog manjka kvalitetnih igrača.

Promjene su loše

“Mi imamo nogometaše koji igraju u stranim ligama, ali oni nisu dovoljni – imamo kvalitetu, ali ne i kvantitetu. Kada se neko od njih povrijedi, nemamo dovoljno iskusnih igrača da ih zamjene, ‘kratka’ nam je klupa. Tačno je da imamo igrača u Borussiji Dortmund, igrača u Olympiacosu i dvojicu u moskovskom Spartaku, no ostali igraju u Kazahstanu, Makedoniji, Iranu ili Armeniji, što znači da nivo njihove igre nije jednak.”

Od početka kvalifikacija za EURO razgovarali smo s velikim brojem selektora i stručnjaka, a Challandes je jedan od rijetkih kome se ne sviđaju novosti koje je uvela Evropska nogometna asocijacija u kvalifikacije.

“Promjene formata nisu dobre, problem je igrati dvije utakmice u tri dana. Kada se igraju dvije takmičarske utakmice, to nije problem, no igrati prijateljsku odmah nakon veoma teške kvalifikacijske nije lako. Naprimjer, ne mislim da je prijateljski duel protiv Francuske nakon utakmice protiv Srbije dobra priprema za budućnost. Ne možemo raditi nakon prve utakmice, protiv veoma dobrog, jakog tima, naročito kada nemamo cijeli tim. Ukoliko budemo igrali, moramo se oporaviti nakon utakmice i nećemo moći biti spremni za tako kratak period. Ne smatram da će to unaprijediti evropski nogomet, no, uredu, moramo dobro razmotriti šta imamo na raspolaganju”, istakao je selektor Armenije na kraju razgovora za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera