Oglasi

Armenija: Vladajuće stranke osvojile većinu

Republikanska partija osvojila 44,44 posto, a Napredna Armenija 28,81 posto glasova na u nedjelju održanim parlamentarnim izborima.
Nedjeljni izbori u Armeniji bili su najveći test za demokratiju u ovoj bivšoj sovjetskoj republiciEPA

Prema procjenama instituta Galup, a po zatvaranju birališta u Armeniji, u kojoj su u nedjelju održani parlamentarni izbori, na vlasti ostaje Republikanska partija predsjednika Serža Sarkisijana, a njen dosadašnji koalicioni parner Napredna Armenija, čiji je lider tajkun i bivši hrvač Gagik Carukijan ostaje najvjerovatnije na drugom mestu.

Prema Galupu, Republikanska partija je osvojila 44,44 posto glasova, a Napredna Armenija 28,81 posto, prenosi Reuters.

Nedjeljni izbori u Armeniji bili su najveći test za demokratiju u ovoj bivšoj sovjetskoj republici poslije spornih predsjedničkih izbora 2008. godine, kada su masovni protesti okončani sukobima između policije i pristalica opozicije, u kojima je poginulo 10 ljudi.

Vlasti u toj zemlji s oko 3,3 miliona stanovnika obećale su fer i poštene izbore za parlament koji ima 131 poslaničko mjesto, u nadi da će biti izbjegnuta kasnija politička previranja.

U predizbornoj kampanji su dominirala pitanja nezaposlenosti, siromaštva i imigracije, dok su dugogodišnji politički sporovi sa susjednom Turskom i Azerbejdžanom bili u drugom planu.

Izvor: Agencije