Armenski premijer podnio ostavku

Armensko Ministarstvo odbrane saopćilo je da će preduzeti 'oštre mjere' protiv bilo kojeg pripadnika vojske koji učestvuje u demonstracijama (Reuters)

Novoizabrani premijer Armenije Serž Sargsjan saopćio je da je podnio ostavku, javlja Reuters.

To je učinio nakon nekoliko dana masovnih protesta u prijestonici Erevanu i drugim gradovima te zemlje. Armenski parlament u utorak je izabrao Sargsjana za premijera.

Stotine vojnika pridružile su se danas antivladinim protestima u Erevanu, optužujući Sargsjana za korupciju i autokratsku vlast. 

Kao odgovor na proteste, koji se održavaju već 11. dan, armensko Ministarstvo odbrane saopćilo je da će preduzeti “oštre mjere” protiv bilo kojeg pripadnika vojske koji učestvuje u demonstracijama. 

Reporter Al Jazeere Robin Forrestier Walker izvještava iz Erevana da se takav razvoj dođaja nije očekivao. 

“Objavljuju se fotografije i videa vojnika koji hodaju glavnim ulicama Erevana. Koliko razumijemo, oni su u aktivnoj službi i dio su mirovnih snaga koje su na misijama u inozemstvu. Također smo vidjeli neke bivše religijske vođe na protestima”, javlja Walker. 

Hapšenje opozicijskih čelnika

U nedjelju su Nikola Pašinjan i još dvojica drugih opozicijskih političara “pritvoreni jer su počinili društveno opasan čin”, naveo je u saopćenju državni tužilac. Na konferenciji za novinare u ponedjeljak Vlada je pravdala hapšenje opozicijskih čelnika. 

Pokret koji organizuje proteste, na kojima su hiljade ljudi izašle na ulice, čini uglavnom mreža pristalica opozicije koji se sami organizuju, a koju je izgradio Pašinjan.

Kako javlja Walker, raspoloženje među demonstrantima pozitivno je: “Obje strane pratit će međusobne poteze kako bi znale šta će sljedeće uraditi.”

Demonstranti su pozvali Sargsjana da podnese ostavku navodeći korupciju i strah od oligahrije i autoritarne vladavine. 

Sargsjan je imenovan premijerom ovog mjeseca nakon što je deset godina bio predsjednik zemlje. On je ranije rekao da ne namjerava dati ostavku.

Izvor: Al Jazeera