Armstronga ‘slomilo’ povjerenje sina

Američki biciklista Lance Armstrong, koji je u oktobru zbog dopinga doživotno suspendiran ostao je bez 75 miliona dolara, pošto su ga napustili svi sponzori.

“Sponzori su me napuštali u posljednje vrijeme jedan po jedan i to će me koštati 75 miliona dolara”, rekao je Armstrong u drugom dijelu intervjua Oprah Winfrey, u kojem je priznao da se godinama dopingovao.

Imovina nekadašnjeg sedmostrukog pobjednika Tour de Francea procijenjena je na 96 miliona dolara.

Osramoćeni biciklista, Armstrong, je rekao da je “ponižen” i “posramljen” zbog godina koje je živio lagajući o korištenju nedozvoljenih lijekova.

Suze u očima

U drugom dijelu svog intervjua s Oprah Winfrey, koji se emitirao u petak, Armstrong je rekao da je konačno slomljen nakon što je vidio sina kako ga brani protiv optužbi od  anti-doping agencije.

“Vidio sam sina kako me brani i govori: To nije istina. To što govoriš o mom ocu nije istina. Tada sam znao da mu moram reći“, objasnio je Armstrong.

Armstrong je zamalo zaplakao kada je pričao o svome 13-godišnjem sinu Lukeu, najstarijem od petero djece.

Ispovijest je došla nakon sredine jednosatnog intervjua, dan nakon što je ovaj biciklista priznao korištenje nedovzoljenih lijekova pomoću kojih je sedam puta osvojio titule na Tour de France.

Kritičari su govorili da nije bio dovoljno precizan u prvoj polovici intervjua, ali je Armstrong izgubio svoju prisebnost kada ga je Winfrey počela propitivati o emocionalnoj drami u njegovom privatnom životu.

„Šta ste mu rekli?“, pitala je Winfrey.

„Kazao sam: Slušaj, bilo je dosta pitanja o tvome ocu. Mojoj karijeri. Da li sam se drogirao ili ne. Uvijek sam to negirao i bio nemilosrdan u vezi toga. Vi, dečki, ste to vidjeli. Zato ste mi, vjerovatno, vjerovali u vezi toga. Što sve čini još mučnijim“, kazao je Armstrong.

„ I kazao sam, Luke“, i tu je Armstrong napravio dugu pauzu da se pribere tokom intervjua: Kazao sam: Ne brani me više. Nemoj.“

“Osjećam se posramljeno. Da, to je ružna stvar,” Armstrong je rekao domaćici talk showa.

Armstrong je također rekao Winfrey da želi sudjelovati u natjecateljskim sportovima opet, čak i nakon što mu je je zabranjeno zbog dopinga te su mu oduzete i njegove nagrade.

“Dovraga, da. Ja sam natjecatelj. To je ono što sam radio cijeli život. Volim trenirati. Volim utrku”, rekao je Armstrong.

“Ne Tour de France, ali postoji puno drugih stvari koje sam mogao učiniti. Zaslužujem da budem kažnjen. Ali nisam siguran da sam zaslužio smrtnu kaznu.”

Grižnja savjesti

Al Jazeerin reporter Lee Wellings, koji izvještava iz sjedišta Biciklističkog upravnog tijela UCI u Aigle, Švicarska, kaže da je drugi dio intervjua bio daleko više ličan nego prvi.

“To je više bilo poput tradicionalnih ispovijesti koje smo vidjeli prije od drugih ljudi koji su govorili kod Oprah Winfrey u prošlosti, poput Marion Jones i drugih”, rekao je Wellings.

“To je bilo više o porodičnoj strani, emocijama i pokušaju da se od njega izvuče malo grižnje savjesti. On zna da to mora učiniti. Očajno  pokušava osvojiti natrag dio američke javnosti a potom i svijeta.”

Anti-doping vlasti i razočarani navijači možda žele drugačije objašnjenje, dok on izražava duboku kajanje ili žaljenje, iako je bilo dosta toga u intervjuu.

Izvor: Al Jazeera i agencije