Armstrongu doživotna zabrana takmičenja

Glavno biciklističko tijelo, Međunarodna biciklistička unija (ICU), donijela je u ponedjeljak odluku da Lanceu Armstrongu oduzme svih sedam titula osvojenih na takmičenju Tour de France.

Pored toga, ovo tijelo je donijelo odluku da se Armstrongu doživotno zabrani da učestvuje na nekim zvaničnim biciklističkim takmičenjima.

Predsjednik UCI-a Pat McQuaid je objavio da je Federacija prihvatila izvještaj Američke antidopinške agencije (USDA) o Armstrongu i neće uložiti žalbu pred Arbitražnom sudu za sport.

Ova odluka otvara prostor za organizatore Tour de Francea da zvanično uklone Armstrongovo ime iz knjige rekorda te da izbrišu njegove uzastopne pobjede od 1999. do 2005. godine.

Direktor Tour de Francea Christian Prudhomme je rekao da će se povinovati odlukama biciklističkog upravnog tijela i da neće proglasiti zvanične pobjednike za te godine.

Odustajanje od borbe

U augustu je sedmerostruki pobjednik Tour de Francea objavio je da odustaje od borbe protiv optužbe za doping koju je protiv njega podigla USADA, koja je potom najavila da će mu oduzeti sve titule i doživotno mu zabraniti učešće u biciklističkim takmičenjima.

“Svaki čovjek u životu dođe do tačke kada mora reći ‘sada je dosta’, a za mene je taj trenutak došao sada”, ustvrdio je Armstrong u izjavi objavljenoj na njegovoj web stranici Lancearmstrong.com.

USADA je u junu službeno optužila Armstronga za sistematsko dopingiranje tokom izuzetne biciklističke karijere u kojoj je, nakon što je prebolio rak, čak sedam puta, između 1999. i 2005. godine, osvojio najprestižniju svjetsku biciklističku utrku Tour de France, što nije uspjelo nijednom drugom biciklisti.

Zabranjene supstance

Armstrong je odbacio optužbu, tvrdeći da nikada tokom 25 godina profesionalne karijere nije koristio zabranjene supstance, no to nije mu pomoglo, jer je istraga nastavljena.

Nakon njegove objave da odbija dalje učestvovati u USADA-inom procesu, koji je ocijenio “jednostranim i nepoštenim”, glasnogovornica Antidopinške agencije Annie Skinner izjavila je da će USADA oduzeti Armstrongu svih sedam titula i doživotno mu zabraniti biciklistička natjecanja.

Direktor USADA-e Travis Tygart istovremeno je izdao saopćenje u kojem kaže kako je to “žalostan dan za sve nas koji volimo sport i naše sportske junake”.

“To je žalostan primjer kako sportska kultura traženja pobjede pod svaku cijenu može nadjačati pošteno i fer tamičenje ako nije podvrgnuta kontroli. No, za poštene sportiste to je garancija da će se buduće generacije moći ravnopravno takmičiti bez upotrebe nedopuštenih stimulansa”, naglasio je Tygart.

Izvor: Agencije