Oglasi

Armstrongu oduzeta bronza sa OI 2000.

Amerikancu je oduzeto sedam naslova pobjednika utrke Tour de France i izrečena doživotna suspenzija prošle godine.
Armstrongu (desno) je bronza sa OI 2000. bila jedina olimpiska medalja koju je osvojio u karijeriReuters

Američkom biciklisti Lanceu Armstrongu oduzeta je bronzana medalja koju je osvojio na Olimpijskim igrama 2000. godine u disciplini hronometar, izjavio je u četvrtak zvaničnik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) agenciji Reuters.

Takmičaru iz Sjedinjenih Američkih Država u oktobru prošle godine je Međunarodna biciklistička unija (UCI) oduzela sedam naslova pobjednika utrke Tour de France i izrekla doživotnu suspenziju nakon što su drugi takmičari svjedočili da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva.

Ovo svjedočenje je navedeno u izvještaju Američke antidoping agencije (USADA) u kojem je bivši tim 41-godišnjeg Armstronga, US Postal, optužen za vođenje "najsofisticiranijeg, najprofesionalnijeg i najuspješnijeg doping programa koji je svijet sporta vidio."

Armstrong je uvijek negirao da je radio bilo šta pogrešno, ali se tokom četvrtka treba pojaviti na jednoj američkoj televiziji, a navodi se kako će tokom gostovanja kod Oprah Winfrey priznati korištenje nedozvoljenih supstanci.

Bronza iz 2000. godine je jedina olimpijska medalja koju je Armstrong osvojio iako je dominirao svijetom biciklizma od 1999. do 2005. godine.

Izvor: Agencije