Arsenal potpisao rekordan sponzorski ugovor

Ugovor između Arsenala i Pume trajat će od juna 2014. do juna 2019. godine, a 'Topnicima' će godišnje pripasti 36 miliona eura (EPA)

Nakon što je 20 godina nosio opremu Nikea, engleski nogometni premierligaš Arsenal potpisao je novi sponzorski ugovor s Pumom, vrijedan 180 miliona eura, što je najveći takav ugovor u historiji engleskog nogometa.

Ugovor između Arsenala i Pume trajat će od juna 2014. do juna 2019. godine.

“Topnicima” će godišnje pripasti 36 miliona eura, što je pet miliona eura više od dosad rekordnog ugovora na Otoku, kojeg Manchester United ima s Nikeom.

Real Madrid ima ugovor s Adidasom po kojem “Kraljevski klub” godišnje dobija 37 miliona eura, dok Barcelona od Nikea dobiva po sezoni 34 miliona eura, prenosi Hina.

Pumina ‘porodica’

Arsenal je postao treći engleski premierligaš koji ima ugovor s Pumom, nakon Cardiff Cityja i Newcastle Uniteda.

Od poznatijih klubova u Puminoj “porodici” su i evropski viceprvak Borussia Dortmund, italijanska nogometna reprezentacija te najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt.

Klub iz sjevernog Londona je posljednji put dobavljača sportske opreme promijenio 1994. godine, kad su sa Adidasa prešli u okrilje Nikea, a prije toga ih je opremom snabdijevao Umbro.

“Potpisali smo najveći ugovor u historiji kluba. Dio novca sasvim sigurno odvojit ćemo na pojačanja,” kazao je izvršni direktor Arsenala Ivan Gazidis, objavivši kako će “Topnici” ponuditi novi ugovor Arseneu Wengeru (64), koji vodi klub od 1996. godine.

Podrška Wengeru

“Wenger oduvijek ima našu podršku. Potpisat ćemo s njim novi ugovor, a kada dođe vrijeme za to, izaći ćemo s njim i u javnost”, rekao je Gazidis.

Tokom svog boravka na klupi Arsenala Wenger je osvojio tri naslova prvaka Engleske te četiri FA Kupa, ali posljednji trofej je stigao još daleke 2005. godine.

Ovo je drugi izdašan sponzorski ugovor koji je Arsenal potpisao u posljednjih 14 mjeseci.

U decembru 2012. godine “Topnici” su potpisali ugovor s kompanijom Emirates vrijedan 170 miliona eura.

Prema tom ugovoru Emirates će imati reklamu na dresovima do 2019. godine, dok će stadion Arsenala nositi ime Emirates do 2028. godine.

Sjajna finansijska situacija u klubu otvorila je brojna nagađanja oko mogućih pojačanja.

Najglasnije se spominje dolazak napadača Monaca Radamela Falcaoa.

Kolumbijska zvijezda ima privatni ugovor s Pumom i novi sponzor Arsenala sve će učiniti kako bi ga iz Kneževine “preselio” u London.

Izvor: Agencije