Ashton sa Dačićem i Thacijem 7. novembra

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton susrest će se sedmog novembra u Briselu sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, potvrdili su u četvrtak diplomatski izvori u sjedištu Evropske unije.

Diplomata, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je sastanak dogovoren tokom posjete Catherine Ashton i američke državne tajnice Hillary Clinton Beogradu i Prištini, ranije ove sedmice.

Dačić i Thaci su prvi put zajedno razgovarali sa Ashton 19. oktobra, također u Briselu.

Thaci: U interesu naroda

Kako je iz Prištine izvijestio reporter Al Jazeere Saša Delić, u večernjim satima u četvrtak završena je sjednica kosovske Skupštine, na kojoj je Thaci na vlastitu inicijativu podnio izvještaj o pregovorima s Dačićem.

“Thaci je istakao da će dijalog biti nastavljen, da je dijalog u interesu države i naroda”, kazao je Delić.

“On je rekao ‘Nikada nisam pretjerano želio da se sastanem s Ivicom Dačićem, ali sam uvijek donosio odluke koje su za mene lično teške, ali koje su u interesu naroda’.”

Delić je rekao kako se očekuje da će na prelazima u jednoj zgradi biti kosovski i srpski policajci.


Saša Delić uživo iz Prištine

“Očekuje konkretne rezultate kad je u pitanju ukidanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, kojom ne upravljaju vlasti u Prištini”, dodao je on.

Premijer Kosova je najavio da će se dijalog između Prištine i Beograda nastaviti tokom novembra i da  je platforma kosovske strane da se poštuje Ustav Kosova i rezolucija Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom.

Thaci je pričao i o temama razgovora s Dačićem:

“Provođenje svih postignutih dogovora između države Kosova i Srbije. Sudbina nestalih osoba tokom rata. Prestanak paralelnih institucija koje su finansirane iz Srbije. Da Srbija ne ometa učlanjenje Kosova u međunarodne institucije. Da se brani kulturno i vjersko naslijeđe Srbije na Kosovu. Osnivanje novih opština na sjeveru zemlje i novi slobodni izbori na sjeveru.”

“Da se postigne sporazum o telekomunikaciji i energiji po evropskim standardima i da se vide brze mogućnosti oko otvaranja kancelarije Republike Kosova u Beogradu i kancelarija Republike Srbije u Prištini”, kazao je Thaci.

Delić je rekao kako parlamentarna većina podržava nastavak razgovora, ali i da poručuje kako “nema razgovora oko statusa i teritorijalnog integriteta. Najjača opoziciona stranka rekla je da je za nastavak dijaloga, ali se mora znati šta je platforma i koje su linije preko kojih se ne smije ići”.

Iz pokreta Samoopredjeljenje, koje se protivi nastavku dijaloga, poručeno je da je “ovo bila prilika da se Srbija kazni zbog zločina na Kosovu i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije”.

Visar Ymeri, iz Samoopredjeljenja, rekao je u Skupštini kako je taj pokret samo jedan od glasova protiv pregovora.

Kako je kazao Delić, za subotu su najavljeni novi protesti, čiji su inicijatori nevladine organizacije.

Riješiti otvorena pitanja

Dačić je ranije u četvrtak izjavio da su Vlada i predsjednik Srbije spremni pronaći konačno rješenje za Kosovo do kraja mandata i najavio da će sljedeći sastanak sa kosovskim premijerom Thacijem najverovatnije biti održan sedmog novembra.

“Mi zaista smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija, što znači da u ovom mandatu Vlade i predsednika rešimo sva ključna pitanja – pregovore o članstvu u EU i sve vezano za Kosovo i Metohiju”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije istakao je da EU i međunarodna zajednica tačno znaju šta Srbija može a šta ne i da je Srbija spremna na mnogo ambiciozniji projekt vezan za Kosovo nego što sama Evropska komisija predlaže.

On je novinarima u Vladi Srbije poslije sastanka sa direktorom direktorata za proširenje EU-a Stefanom Sanninom rekao da je spreman da u Briselu sa Thacijem razgovara i o najtežim temama.

Dodao je da je posrednica EU-a Catherine Ashton naglasila da neće nametati teme za razgovore i da će sve o čemu se dogovore dvije strane u pregovorima biti prihvaćeno od strane Evropske komisije, odnosno EU-a.

“Verovatno će se razgovarati o različitim temama. Sigurno da je običaj da se krene od lakših, ali ne bežimo od razgovora o najtežim temama. Mi smo spremni da pričamo ne samo o struji i telefonima, već i o konačnom rešenju”, ponovio je Dačić.

On je rekao da je cilj Srbije da što prije otpočne pregovore, a potom i što prije postane članica EU-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije