Assad: Amerikanci vode prljavi rat

Zvaničnici Assadovog režima kažu da napad SAD-a neće uzdrmati vladu u Damasku (Reuters)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad nazvao je američke napade na zračne baze u centralnom Homsu „nemarnim i neodgovornim“.

U saopćenju iz Assadovog ureda, koje prenosi državna novinska agencija SANA, navodi se da napadi ukazuju na nastavak politike pokoravanja.

„Sjedinjene Američke Države započele su ilegalnu akciju, ciljajući jednu od naših zračnih baza, protivno našem suverenitetu i ponovo pokazujući da je istina ono što je Sirija tvrdila te i dalje tvrdi – da je administracija SAD-a započela prljavi rat protiv našeg naroda i ima za cilj dominirati državama, potčinjavati nacije… i dominirati cijelim svijetom.“

Washington je „naivno podlegao lažnoj propagandi“, dodaje se u saopćenju, a prenosi Reuters.

„Ova agresija pojačala je odlučnost Sirije da napada teroriste, da ih nastavlja uništavati i da pojača akcije gdje god se oni nalazili.“

Najmanje šestero mrtvih

Najmanje šestero ljudi je ubijeno, a sedmero povrijeđeno u raketnom napadu SAD-a na zračnu bazu u blizini  Homsa, izjavio je danas guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi za libansku televiziju Al Majadin.

Zračni udar koji su izvršile Sjedinjene Države na sirijsku bazu u blizini Homsa je jasna poruka da Washington podržava „teroriste“ u njihovom pokušaju da preuzmu zemlju, rekao je visoki sirijski zvaničnik.

SAD je ranije saopćio da je izveo napade zbog napada hemijskim oružjem na civile u Idlibu, za koji krivi sirijski režim.

Barazi je rekao da direktno uplitanje američke vojske u dugogodišnji konflikt neće utjecati na vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ili na njegovu sposobnost da se bori protiv „terorista“.

“Od samog početka smo znali šta znači ova zavjera protiv Sirije i šta ISIL, Al-Nusra i drugi znače Americi, Izraelu i drugim arapskim režimima”, izjavio je Barazi lokalnim medijima.

„Nismo iznenađeni da vidimo kako se strane koje ih podržavaju direktno miješaju nakon što su propali svi pokušaji terorista u rušenju Sirije“, dodao je.

Sirijska opozicija pozdravila napade

„Nećemo biti iznenađeni ako se otkrije da Amerikanci imaju direktnu ulogu u podršci kopnenim operacijama“, rekao je Barazi.

S druge strane, sirijska opozicija pozdravila je napad napominjući kako bi direktno uplitanje Sjedinjenih Država bila prilika da se okonča rat nakon sedam godina.

„Pozdravljamo napade“, rekao je Najib Ghadbian, specijalni predstavnik Sirijske nacionalne koalicije za Al Jazeeru.

„Ovo su dobri prvi koraci, ali željeli bismo da budu dio veće strategije koja bi dovela do okončanja masovnih ubistava i nekažnjivosti i da će, nadamo se, voditi do jedne vrste političke transformacije u Siriji“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera