Assad: Bili smo blizu direktnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji

Govoreći o izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji ga je nazvao 'životinjom', Bashar al-Assad je kazao da je 'čovjek ono što govori' (Arhiva)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da je u Siriji moglo doći do direktnog sukoba Rusije i SAD-a.

“Bili smo blizu direktnog sukoba”, rekao je on u intervjuu za portal Russia Today.

Prema njegovim riječima, Moskva je odvratila Zapad od pokretanja razarajućih zračnih napada na Siriju prošlog mjeseca.

“Sa svakim napretkom sirijske vojske – i u političkom procesu, i u cijeloj situaciji – naši neprijatelji i protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD-om i njihove marionete u Evropi i našoj regiji, pokušavaju ići dalje – bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju, ili ometanjem političkog procesa”, kazao je Assad.

On je istakao da je SAD trebao naučiti lekciju iz Iraka i odustati od Sirije i obećao da će obnoviti sirijske oblasti koje su držali oni koje podržava SAD.

‘Otvaranje vrata za pregovore’

Sirijska Vlada je počela “otvaranje vrata za pregovore” sa Sirijskim demokratskim snagama, koje kontroliraju sjeverne i istočne oblasti Sirije, u kojima su stacionirane snage SAD-a, prenosi Reuters.

“To je prva opcija. Ako ne, oslobodit ćemo te oblasti silom. Amerikanci bi trebali otići. Oni su došli u Irak bez pravne osnove i vidite šta se s njima dogodilo. Morali su naučiti lekciju. Irak nije izuzetak, kao ni Sirija. Narod više neće prihvatiti strance u ovoj regiji”, kazao je Assad.

Govoreći o izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji ga je nazvao “životinjom”, Assad je kazao da je “čovjek ono što govori”.

Assad je rekao da Rusija igra ulogu u obuzdavanju utjecaja Washingtona i miješanja SAD-a u dešavanja u regiji još od 2015. godine.

Izvor: Agencije