Assad: Preuzet ćemo cijelu Siriju bez oklijevanja

Bashar al-Assad je odbacio optužbe Ujedinjenih naroda da je njegov režim kriv za ratne zločine (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je izjavio kako će njegove oružane snage pokušati preuzeti cijelu državu “bez oklijevanja”, u intervjuu objavljenom nakon što su svjetske sile dogovorile “prekid neprijateljstava”.

U razgovoru s novinarom agencije AFP, Assad je istakao kako uključenje regionalnih igrača u sukob znači “da će trebati mnogo vremena da se dođe do rješenja i da će to tražiti veliku cijenu”.

On je, također, odbacio nedavne optužbe Ujedinjenih naroda da je njegov režim kriv za ratne zločine, nazvavši te tvrdnje “ispolitiziranim”.

Ovaj intervju je vođen u četvrtak u Damasku.

‘UN ne nudi nikakve dokaze’

Iz UN-a su kritizirali sirijsku Vladu za “istrebljivanje” zatvorenika u sirijskim zatvorima i pritvornim centrima, no Assad kaže kako se optužbe “koriste za političku agendu i ne nude nikakve dokaze”.

Assadov intervju je objavljen nekoliko sati nakon što su ministri velikih međunarodnih sila – uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Iran i Saudijsku Arabiju – dogovorili uvođenje postepenog primirja, koje bi moglo poslužiti kao most ka nastavku istinskih mirovnih pregovora između sirijske Vlade i opozicije kasnije ovog mjeseca.

“Danas u Minhenu mi vjerujemo da smo napravili napredak i na humanitarnom frontu, i na frontu prekida neprijateljstava. Dogovorili smo prekid neprijateljstava na teritoriji cijele države, koji počinje sedmicu dana od danas”, izjavio je američki državni sekretar John Kerry nakon maratonskih pregovora u navedenom njemačkom gradu.

“Ovo će se odnositi na sve strane u Siriji i prema svim stranama, izuzev prema Daeshu [oružana grupa Islamska država Irak i Levant] i Frontu al-Nusra”, dodao je.

Termin “prekid vatre” nije uvršten u plan, uprkos ranijim pozivima svih strana na određeniji dogovor.

Sukob koji traje skoro pet godina odnio je više od 250.000 sirijskih života, raselio je milione ljudi, a stotine hiljada su postali izbjeglice u Evropi.

‘Ne davati podršku teroristima’

U navedenom intervjuu Assad također govori kako je Evropa “direktan uzrok” odlaska Sirijaca iz njihove domovine i evropske države moraju prestati “davati podršku teroristima” prije povratka ljudi.

Pozvao je evropske vlade, “koje su bile direktan uzrok emigracije ovih ljudi… da pomognu u povratku Sirijaca u njihovu državu”.

Assad je rekao kako je glavni cilj sirijskih oružanih strana u sjevernoj provinciji Halep da odsiječe pristup turskoj granici.

Izvor: Al Jazeera i agencije