Assad priznao da mu se vojska osula

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad spreman je podržati politički dijalog, čiji je cilj završetak sukoba u Siriji, iako je on, kako je rekao, šupalj i besmislen. Tokom govora u Damasku u nedjelju, priznao je da se njegova vojska suočava s problemom te da je bila prisiljena povući se iz nekih područja.

“Svakodnevno nam pristižu novi regruti. Vojska izvršava misije, ali ponekad se mora povući iz nekih područja, kako bi zadržala kontrolu nad nekim drugim, važnijim dijelovima. Ovo je presudni trenutak i nema prostora za kompromis”, rekao je Assad, ali je pokušao malo podići moral.

“Na putu pobjede i uspjeha, svi se suočavaju s umorom. Potpuno je normalno što se naša vojska umorila. Ipak, u rječniku sirijske vojske ne postoji riječ poraz.”

Već četiri godine sirijski predsjednik se oslanja na vojnu podršku Irana i libanske šiitske oružane grupe Hezbollah. Osim toga, podržavaju ga Rusija i Kina.

Ipak, sirijska vojska pod velikim je pritiskom. Nekad je imala 300.000 vojnika, a danas je, prema nekim procjenama, taj broj prepolovljen. Neki su poginuli, neki prebjegli, a neki izbjegavaju regrutaciju. Assad je to javno i priznao.

‘Svega, osim ljudi’

“Imamo svega, samo nemamo dovoljno ljudi”, kaže on.

Borci organizacije Islamska država Irak i Levant i opozicijskih grupa proteklih su mjeseci proširili teritoriju pod svojom kontrolom. Zauzeli su provinciju Idlib, na sjeveru zemlje, i napreduju prema Assadovom uporištu u Latakiji, na obali mora. Borbe se vode i oko glavnog grada Damaska.

“Damask je centar njegove moći, a želi zadržati Homs i Latakiju, kao i kontrolu nad glavnim autoputevima. No, sve u svemu, Assad je počeo gubiti rat. Izgubio je vlast na sjeveru i jugu države, pa čak i u centralnom dijelu države. Suočen je s velikim problemom. Možda bi ga uspostavljanje zone zabrane letenja ili tampon-zone uspjelo dovesti za pregovarački sto”, kaže Mamoun abu-Nowar iz Jordanske avijacije.

Borbe se vode u različitim dijelovima Sirije. Vladini helikopteri bacili su burad-bombe na sjeverozapadu zemlje i ubili nekoliko osoba. Preko rata u Siriji prelamaju se interesi lokalnih, regionalnih i svjetskih sila. Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Siriji je poginulo 230.000 ljudi, a milioni su postali izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera