Assad spreman pregovarati ‘o svemu’

Assad je naveo kako je „optimista“ i „spreman za pomirenje sa pobunjenicima pod uvjetom da oni polože oružje“ (Reuters)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je kako je njegova Vlada spremna pregovarati „o svemu“ tokom predstojećih razgovora u Kazahstanu koje su dogovorile Rusija i Turska.

U intervjuu sa francuskim novinarima, a koji su državni mediji objavili u ponedjeljak, Assad je naveo kako još postoje pitanja o navedenim razgovorima uključujući i „ko će biti sa druge strane“.

„To još uvijek ne znamo“, istakao je.

Turska je nagovijestila kako bi razgovori u Astani mogli biti održani posljednje sjednice januara.

Jedan od francuskih parlamentaraca Thierry Mariani, koji je u posjeti u Siriji, izjavio je kako je Assad također naveo kako je spreman pregovarati sa pobunjeničkim grupama koje se bore protiv njegove Vlade, izuzev „džihadističkih“ organizacija.

Osude i kajanje

Assad je naveo kako je „optimista“ i „spreman za pomirenje sa njima pod uvjetom da oni polože oružje“, istakao je Mariani, te dodao kako je sirijski lider odbacio optužbe za ratne zločine svojih jedinica kazavši kako nijedan rat nije čist.

„Vjerovatno su se desile greške dijela Vlade za koje je Assad kazao da će ih osuditi i iskazati žaljenje“, dodao je francuski političar.

U međuvremenu, sirijski lider krivi „teroriste“ za okupiranje glavnog izvora pitke vode za prijestolnicu Damask i poručio kako će ga vojno ponovo osvojiti. Assad navodi kako su njegove snage bile na putu ka pobjedi, istakavši preuzimanje Halepa prošlog mjeseca kao „prijelomnu tačku“ sukoba u Siriji.

„Ne smatramo to (preuzimanje Halepa) kao pobjedu. Pobjeda će biti kada se riješimo svih terorista. No, to je bila prijelomna tačka u ratu i dio je puta ka pobjedi“, izjavio je sirijski lider za francuske medije France Info, LCP i RTL.

Cijena oslobađanja

Ovo je bio njegov prvi intervju za francuske medije od 22. decembra i preuzimanja Halepa koga su njegove snage mjesecima držale pod opsadom.

Pobunjenici, koji su istočne dijelove grada osvojili 2012. godine, pristali su se povući nakon jednomjesečne vojne ofanzive koja ih je protjerala sa 90 posto njihove bivše teritorije. Gubitak Halepa je najveći udar pobunjeničkom pokretu u Siriji u skoro šestogodišnjem ratu u kojem je poginulo više od 310.000 osoba.

Na upite o žestokim zračnim udarima koji su uništili grad i izazvali brojne civilne žrtve, Assad je odgovorio: „Ali, vi morate oslobađati svoje i nekada je takva cijena“.

„No ,na kraju su ljudi oslobođeni od terorista. Naravno, veoma je bolno za sve nas Sirijce kad vidimo uništenje dijela države ili krvoproliće. Svaki rat je loš“, dodao je on.

Izvor: Agencije