Assadov novi sedmogodišnji mandat

Poslije inauguracije Vlada mora podnijeti ostavku, a Assad će imenovati novog premijera (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad danas je položio zakletvu za novi sedmogodišnji mandat u ratom razorenoj zemlji, u trenutku kada je pažnja međunarodne zajednice preusmjerena na druge sukobe u ovoj turbulentnoj regiji.

Assad je zakletvu položio u svojoj palati iznad prijestolnice, dok je zemlja već više od tri godine u ratu, u kojem je ubijeno više od 170.000 ljudi, a milioni prinuđeni da napuste svoje domove.

Ovaj 48-godišnji autokrata pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim 3. juna, koje su kritičari opisali kao “farsu”, a njegove trupe nastavljaju da napadaju oblasti koje su pod kontrolom pobunjenika, fokusirajući se trenutno na Halep na sjeveru, prenosi AFP.

Poslije inauguracije Vlada mora podnijeti ostavku, a Assad će imenovati novog premijera.

Tokom prve dvije godine oružane pobjede protiv Assada pristalice opozicije na Zapadu i u arapskom svijetu insistirale su na tome da on mora da ode sa vlasti, ali je uspon grupe Islamska država (IS) preokrenuo situaciju i probudio strahove u pogledu budućnosti, naročito u Evropi.

Reakcije eksperata

“Situacija na Bliskom istoku mijenja se veoma brzo. Nažalost po Sirijce, nestabilnost je rastrzala pažnju međunarodne zajednice”, kaže Samir Nashar, iskusni sirijski disident i član opozicione Nacionalne koalicije.

Prema njegovim riječima, svijet ne može da odluči na šta prije da se fokusira – na Islamsku državu Irak ili Egipat.

Assad je položio zakletvu u trenutku kada regija gori dok Izrael vodi zračni rat protiv Hamasa u Gazi. Iračka centralna vlada je oslabljena pobunjeničkom ofanzivom, a Libija sve više tone u bezakonje i haos.

Nashar objašnjava da je Assad uspio da svoj režim prikaže kao prihvatljiviju opciju “u poređenju sa islamskom državom i ekstremizmom, pogotovu u očima evropskih zemalja”.

Analitičari navode da je uspon naoružanih grupa neka vrsta “dara” za Assada, koji je od početka pobune u martu 2011. kritizirao akcije pobunjenika kao “terorističku zavjeru” sa stranom podrškom.

Sirijski lider će pokušati da iskoristi strah Zapada od ekstremizma i da sebe predstavi kao zaštitu od te pojave, kažu analitičari.

Idući stopama svog oca i prethodnika Hafeza, koji je čvrstom rukom vladao Sirijom 30 godina, Assad ignorira zapadne pozive na njegovo svrgavanje i odbija da se povuče, iako je veliki broj zemalja i organizacija priznao opoziciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Podrška Irana i Rusije

Assadov režim uživa stalnu finansijsku, vojnu i diplomatsku podršku savezničkih zemalja Irana i Rusije, a cilj sirijskog predsjednika je da nastavi sa svojom ratnom strategijom, navodi francuska agencija.

“Assadova strategija je vjerovatno da zadrži oblasti koje su već pod kontrolom režima i da vrati čitav Halep”, smatra Lina Khatib, direktorica Carnegie centra za Bliski istok.

To će, prema njenim riječima, dovesti do toga da će većina oblasti u Siriji biti pod kontrolom ili Islamske države ili režima, dok će zone na jugu uglavnom biti u rukama pobunjeničke Slobodne sirijske vojske.

“Sa takvom jednadžbom režim može da opstane u kratkom roku”, zaključuje ona.

Izvor: Agencije