Assadove bombe usmrtile desetke izbjeglica

Civilna zaštita upozorava da broj žrtava nije konačan (Al Jazeera)

U bombardiranju Sirijske ratne avijacije ubijeno je 25 izbjeglica kada su pokušale pobjeći iz zaraćenih područja na istoku Halepa.

Jučer je u zračnim udarima na istočne gradske kvartove, koje kontroliraju opozicione grupe, ubijeno 50 ljudi. Naš dopisnik javlja da su korištene zabranjene supstance i da veći broj stanovnika ima problema sa disanjem.

Assadove snage su u protekla dva dana zauzele trećinu pobunjeničke teritorije u Halepu, što je Sirijska opservatorija za ljudska prava ocijenila kao najteži udarac koji su pretrpjeli od 2012. godine.

Bombardiranje ne prestaje

Reporter Al Jazeere Edhem Ebul-Husam, koji se nalazi nedaleko od Halepa, javlja kako broj žrtava nije konačan.

“Mnogo je ranjenih. A izgledi da se život ranjene osobe u Halepu danas spasi veoma su mali jer nema lijekova, a bolnice ne rade. Mnogi ranjenici preminu nekoliko sati nakon ranjavanja. Humanitarnu situaciju dodatno otežava priliv izbjeglica iz područja u kojima vladine snage pokušavaju ostvariti napredak.

Uz sve to, bombardiranje ne prestaje ni na tren. Mnoge porodice odbijaju izbjeći u četvrt na sjeveru grada, koju kontroliraju kurdske jedinice, jer nema sigurnih ruta ka tom području. Tako su prisiljene bježati u druga područja pod kontrolom opozicionih grupa, koja su i sama izložena bombardiranju, ali su udaljenija od prve linije fronta. Također, strahuju od likvidacija, koje se dešavaju u područjima koja su jučer zauzele vladine snage”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera