Assadove proslave dok omladina gine

Nedavno je u glavnom gradu Sirije postavljena instalacija 'Ja volim Damask' (Al Jazeera)

Piše: Sulafa Jabbour

DAMASK – Sirijski režim već sedmicama istrajava na organiziranju različitih manifestacija u glavnom gradu Damasku, u znak trijumfa nad “terorizmom”. Pri tome zanemaruje rat i nedaće naroda te se oglušuje na zvukove bombardiranja koji dopiru iz okoline Damaska i drugih sirijskih gradova.

Ayman iz Damaska svakog dana prolazi trgom Umayyad, u zapadnom dijelu grada, i s uzdahom posmatra umjetničku instalaciju postavljenu na jednom uglu trga, koja na engleskom jeziku poručuje “Ja volim Damask”. To samo dokazuje da sirijski režim uporno pokušava svjetskim medijima predstaviti ružičastu sliku o glavnom gradu.

Kroz Aymanova sjećanja prolaze slike dešavanja u proteklih pet godina. S bolom se prisjeća svog malog doma u mjestu Daraya, u zapadnoj Ghouti, u Damasku. Svoje ognjište je morao napustiti nakon masakra koji je zadesio ovaj grad u augustu 2012. godine.

‘Patriota ako si uz režim’

Ayman za Al Jazeeru kaže: “Mi, također, volimo Damask i volimo Siriju. Do revolucije je i došlo zato što volimo ovu državu. Ali, danas se više ne smije voljeti država na svoj način. Moramo biti poput sirijskog režima, inače nismo patrioti.”

Ayman je kritizirao ustrajnost sirijskog režima da u proteklim sedmicama organizira razne proslave u gradu, okrećući glavu od rata i tragedija i oglušujući se na zvukove granatiranja koji se čuju iz okoline Damaska, ali i drugih sirijskih gradova.

Prije nekoliko dana na trgu Umayyad održan je “Maraton Damask”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, grada Damaska i Omladinskog volonterskog tima Damask. Ovom događaju prisustvovale su stotine mladih, koji su trčali, pjevali i prskali se bojama, kao izraz njihove ljubavi prema državi.

Nekoliko dana nakon toga, tim “Damask 2020” pokrenuo je akciju čišćenja zidova i stubova mosta Jisr al-Rais u centru glavnog sirijskog grada, koji je ofarban u plavu i žutu boju. Akcija je provedena pod pokroviteljstvom i uz prisustvo sirijskog ministra turizma Bishr Yazijija.

Ovi događaji imali su za cilj, prema zvaničnim medijima, pokazati “pravu sliku” o gradu Damasku, koji je “uspio odnijeti pobjedu nad terorizmom, zahvaljujući odlučnosti svoje vojske i omladini, koja doprinosi boljitku uprkos boli rata”.

Poruke za ‘vanjsku upotrebu’

Ali, o kojoj omladini govore sirijski mediji? O omladini koja se silom odvodi na linije rata koji bjesni širom zemlje, kako bi se, u većini slučajeva, vratili kao leševi u kovčezima? Ili o onima koji se bore za vlastitu egzistenciju dok domaća valuta nastavlja padati, a cijene rasti?

Ziad Abu Ali, novinar iz Damaska, smatra da Assadova Vlada ovakvim manifestacijama želi poslati poruku da je država dobro i da život ide dalje, što se podudara i s izjavama visokih sirijskih zvaničnika. Za Al Jazeeru dodaje da se ove manifestacije mogu posmatrati i u kontekstu promjena na međunarodnoj sceni i američkih izjava o vojnoj akciji protiv sirijskog režima.

Sirijski režim je na ovaj način želio potvrditi svoju čvrstu kontrolu nad državom, kao i prikazati da se u Damasku vodi normalan život. Međutim, on smatra da u svim ovim dešavanjima pažnju plijene negativne reakcije Assadovih pristalica, kao i opozicije.

“Teška humanitarna situacija i svakodnevne patnje s kojima se suočava većina Sirijaca sporedna su stvar za sirijski režim i njegove medije. Oni tome ne posvećuju pažnju, baš kao da je situacija tu idealna.”

Pravnica Maryam Al-Shami ima slično mišljenje. Međutim, u razgovoru za Al Jazeeru dodaje kako se čini da je kažnjavanje pobunjeničkih dijelova grada, za koje režim u osnovi i ne mari, još jedan od ciljeva organiziranja posljednjih manifestacija. No, ovim manifestacijama se prvenstveno šalje poruka izvan zemlje, a ne unutar nje, jer, kako kaže, da vlast brine o situaciji na svojim teritorijama, pokrenula bi neke korisne projekte, ili, u najmanju ruku, snizila cijene.

Država za odabrane

Al-Shami, koja živi u Damasku, smatra da su ove manifestacije odjeknule među pojedinim simpatizerima sirijskog režima. Oni su počeli vjerovati u to da je revolucija okončana, posebno nakon širenja teritorija na kojima vlada primirje i raseljavanja građana na sjever države. Međutim, tu su i oni koji sve ovo vide kao igru sirijskog režima, koji ih šalje u smrt, dok imućni dio stanovništva uživa u proslavama i manifestacijama.

Abu Yahya, dopisnik informativne agencije Glas prijestolnice iz Damaska, smatra da se stanovništvo lojalno sirijskom režimu može podijeliti na dva dijela – dio koji živi normalnim životom i uvjeren je u pobjedu Assada i njegov ostanak na vlasti, te dio koji je uznemiren zbog ravnodušnosti sirijskog režima spram života onih koji su se borili u njihovim redovima.

Abu Yahya naglašava za Al Jazeeru da su sa svakom novom manifestacijom u glavnom gradu sve jače verbalne podrške sirijskom režimu, dok situacija na terenu govori: “Kako pristajete na proslave i ples po ulicama dok se naši vojnici bore na frontovima, a omladina gine uzalud?”

Izvor: Al Jazeera