Assadove snage će podržati kurdski YPG u borbi protiv Turske

Turska vojska i Slobodna sirijska vojska prošlog mjeseca su pokrenuli zračne i kopnene operacije u Afrinu (Reuters)

Kurdski borci iz Jedinca narodne zaštite tvrde da su postigli dogovor sa sirijskim Vladinim snagama da uđu u Afrin, u sjeverozapadni dio ovog pograničnog grada.

Nuri Mahmoud, glasnogovornik YPG-a, rekao ja za Al Jazeeru da su pozvali sirijsku vojsku da “očuvaju jedinstvo Sirije”, što znači da bi se snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogle direktno suočiti s turskom vojskom u toj regiji.

Turska i Slobodna sirijska vojska, opozicijska grupa koju podržava Ankara, prošlog mjeseca su pokrenuli zračne i kopnene operacije u Afrinu kako bi potisnuli kurdske borce koje podržava SAD i stvorili tampon zonu na svojoj južnoj granici.

Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, a obje grupe je proglasila “terorističkim organizacijama”.

Bez odgovora Turske

“Sirijski vojnici nisu još stigli. Pozivamo sirijsku vojsku da zaštiti Afrin, jer bismo voljeli održati jedinstvo Sirije”, rekao je Mahmoud za Al Jazeeru.

“Ovo kažemo jer se međunarodna zajednica nastavlja obraćati sirijskom vodstvu kao suverenom vladaru i pozivamo te vlasti da zaštite svoju teritoriju.”

Dodao je da očekuje da Vladine snage stignu u sljedeća dva dana.

Turske vlasti koje je kontaktirala Al Jazeera suzdržale su se od komentara na tvrdnju kurdskih boraca, rekavši samo da Turska smatra kurdsku Partiju demokratskog jedinstva, koja je aktivna u Siriji, i njeno oružano krilo YPG, “terorističkim grupama”, povezanim sa zabranjenim PKK-om.

Izvor: Al Jazeera