Assadove snage izvele 211 hemijskih napada

A
Snage Bashara al-Assada od početka rata do danas izvele su najmanje 211 napada hemijskim oružjem (Reuters)

Najmanje 1.421 osoba je poginula u Siriji tokom 211 napada hemijskim oružjem, koliko su ih od početka građanskog rata u ovoj zemlji izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska mreža za ljudska prava saopćila je kako su Assadove snage od početka rata do danas izvele najmanje 211 napada hemijskim oružjem na naseljena područja.

U ovim napadima poginula je 1.421 osoba, od kojih su 1.357 civili, uključujući 244 žene i 187 djece.

Napadi barel bombama

U izvještaju SNHR-a navedeno je kako je Assadov režim izveo 33 napada hemijskim oružjem, prije nego što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 2013. godine usvojilo Rezoluciju 2.118, kojom se Sirija obavezuje da uništi svoj arsenal hemijskog oružja.

Nakon rezolucije, Assadove režim je izveo još 178 napada hemijskim oružjem.

Naglašeno je, također, kako je od 178 napada hemijskim oružjem, osam njih izvedeno nakon Sporazuma iz Astane, te se podsjeća na posljednji napad barel bombama koje sadrže hlor na mjesto Sarakib, nedaleko od Idliba.

U napadu, koji je izveden 4. februara, poginula su najmanje četiri civila.

U napadu hemijskim oružjem na Khan Shaykhoun, koji se dogodio 4. aprila 2017. godine, poginulo je više od 100 osoba, a više od 500 njih osjetilo je posljedice udisanja otrovnog gasa.

‘Korišten plin sarin’

U Khan Shaykhunu su živjeli deseci hiljada civila, a veliki broj njih napustio je svoje domove zbog opasnosti od trovanja.

Misija za zajedničku istragu, koju su osnovali UN i Organizacija za zabranu hemijskog oružja, s ciljem istraživanja korištenja hemijskog oružja u Siriji, potvrdila je kako su napad izvele snage predsjednika Assada.

U izvještaju je navedeno kako “sirijski režim u napadu na Khan Shaykhoun koristio plin sarin”.

Izvor: Agencije