Assange: Hillary Clinton je doprinijela usponu ISIL-a

Julian Assange tvrdi kako Hillary Clinton nije kredibilna osoba (AP)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je izjavio kako ne treba glasati za moguću američku predsjedničku kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, jer bi to značilo “glasati za beskrajni, glupi rat”, koji širi terorizam, prenose agencije.

Assange je na stranici WiliLeaksa napisao kako je Hillary Clinton “ratni huškač, koji pravi loše procjene” i koja ima “navale emocija od ubijanja ljudi”.

On je podsjetio kako ima višegodišnje iskustvo s bivšom američkom državnom sekretarkom i kako je pročitao hiljade njenih depeša.

“Hillary [Clinton] nedostaje rasuđivanje i gurnut će SAD u beskrajne ratove, koji samo šire terorizam”, navodi Assange.

‘Katastrofa u Libiji’

On je posebno istakao “loše političke odluke” Hillary Clinton koje su “direktno doprinijele usponu [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant”.

Podsjetivši kako je Hillary Clinton prevazišla generale Pentagona u slučaju Libije, on je rekao kako je Libija uništena.

“Ta država postala je utočište ISIL-a. Libijsko oružje je opljačkano i stotine tona oružja je prebačeno džihadistima u Siriju”, napisao je.

Prema njegovim riječima, Hillary Clinton nije izvukla pouke iz svojih grešaka i historija se ponavlja u Siriji.

“[Hillary] Clinton nije naučila ništa od katastrofe u Libiji i okrenula se Siriji. Rat Hillary Clinton je povećao terorizam, ubijene su desetine hiljada nevinih civila, a prava žena na Bliskom istoku vraćena su stotinama godinama unazad”, napisao je osnivač WikiLeaksa.

‘Sjetila se Julija Cezara’

Assange se s “gađenjem” osvrnuo na izjave Hillary Clinton iz 2011. godine, poslije rata u Libiji, kada je rekla, parafrazirajući Julija Cezara – “Dođosmo, vidjesmo i on [bivši libijski lider Muammar Gaddafi] je mrtav!”

“U tom trenutnom uzbuđenju od ubistva, ona se sjetila, od svih ljudi, Julija Cezara”, napisao je prvi čovjek WikiLeaksa.

On je rekao kako ne treba dati Hillary Clinton da se pojavljuje ni blizu prodavnice oružja, a kamoli vojske.

“Ona zasigurno ne smije postati predsjednik SAD-a”, zaključio je Assange.

Izvor: Agencije