Assange izgubio proces pred sudom, ostaje u Ambasadi Ekvadora

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije zbog skandala o curenju korisničkih podataka (EPA)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izgubio je proces pred sudom u Londonu, koji je odlučivao je li u interesu pravde da preduzme legalne korake protiv njega jer nije poštivao odredbe uvjetne slobode 2012. godine.

“Uzimajući u obzir faktore za i protiv, smatram da je hapšenje proporcionalan odgovor iako je Assange ograničio svoju slobodu već nekoliko godina”, rekla je sutkinja Emma Arbuthnot u presudi u Vestminsterskom sudu, prenosi Reuters.

Ona je Assangea opisala kao čovjeka koji “želi nametnuti svoje uvjete na putu pravde”, da smatra sebe čovjekom iznad zakona, a da želi pravdu samo ako to ide u njegovu korist, prenosi Tanjug.

Također je dodala da nije primijetila da je njegov strah od toga da će ga švedske vlasti isporučiti Sjedinjenim Američkim Državama “razuman”.

Za vrijeme donošenja presude mala grupa Assangeovih pristalica stajala je ispred suda držeći transparente na kojima je pisalo “Oslobodite Assangea!”

Bijeg od izručenja           

Assange je pobjegao u Ambasadu Ekvadora 2012. kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj, koja ga je tražila zbog navodnog silovanja, što je on poricao.

Švedska je odbacila slučaj u maju prošle godine, međutim, Velika Britanija i dalje traži njegovo izručenje zbog kršenja uvjetne slobode.

Assange se više od pet godina nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, jer strahuje od izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, koje mu namjeravaju suditi zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što se smatra najvećim curenjem informacija u američkoj historiji.

On za sve to vrijeme nije napuštao zgradu Ambasade Ekvadora, a njegovi advokati rekli su da nije u interesu pravde da ga traže i procesuiraju.

Izvor: Agencije