Assange: Kompanija povezana s Trumpom tražila pomoć WikiLeaksa

'WikiLeaks je odbio saradnju s Cambridge Analyticom', kazao je Assange (EPA)

Kompanija za sakupljanje podataka koja je radila za izborni štab Donalda Trumpa tražila je saradnju WikiLeaksa, potvrdio je osnivač tog sajta Julian Assange.

Assange je time potvrdio izvještaj američkog portala Daily Beast da je direktor kompanije za prikupljanje podataka Cambridge Analytica Alexandar Nix kontaktirao s Assangeom da traži moguće objavljivanje 33.000 nestalih e-mailova bivše državne sekretarke i Trumpove rivalke na predsjedničkim izborima Hillary Clinton, prenio je danas list Guardian.

“Mogu potvrditi da je Cambridge Analytica kontaktirala s nama prije novembra prošle godine i mogu potvrditi da je WikiLeaks to odbio”, napisao je Assange na Twitteru, prenosi Guardian. Assange nije napisao šta je traženo od WikiLeaksa, navodi Guardian.

Izvještaji o vezama Trumpovog izbornog štaba s kompanijom Cambridge Analytica i potezima prema WikiLeaksu dolaze u trenutku kad je izbilo u javnost da su izborni štab kandidatkinje demokrata Hillary Clinton i Demokratski nacionalni komitet tokom nekoliko mjeseci prošle godine plaćali istraživanje koje je rezultiralo spornim izvještajem o navodnim Trumpovim vezama s Rusijom, prenosi Beta.

Kontakt s Assangeom

U izvještaju Daily Beasta navodi se da je Alexandar Nix, koji vodi Cambridge Analyticu, rekao trećoj strani da je stupio u kontakt s Assangeom da vidi da li može nekako da pomogne osnivaču WikiLeaksa da objave nestale e-mailove Hillary Clinton. Daily Beast se pozvao na dva izvora koja su u toku sa istragom Kongresa o navodima vezama Trumpovih saradnika sa Krmeljom.

“Ti izvori su također prenijeli, prema Nixovom e-mailu, da je Assange rekao direktoru Cambridge Analytice da ne želi da pomogne i da više voli da radi samostalno. Ukoliko su tačne Nixove tvrdnje u tom e-mailu, to bi bila najbliža poznata veza između Trumpovog izbornog štaba i Assangea”, navodi Daily Beast.

U drugom izvještaju CNN-a, koji se poziva na dva neimenovana izvora, Nix je pisao nekolicini ljudi, uključujući velikoj Trumpovoj donatorki Rebekah Mecser i objasnio da je poslao e-mail Assangeu da od njega traži pristup porukama Hillary Clinton.

Cambridge Analytica iznajmljen je u okviru dijela Trumpovog štaba koji se bavi prikupljanjem podataka, koji je vodio Brad Parscale, a nadzirao Trumpov zet Jared Kushner. Između 29. jula i 12. decembra Trumpov štab platio je kompaniji Cambridge Analytica 5,9 miliona dolara, prema Saveznoj izbornoj komisiji.

U srijedu je, međutim, Michale Glassner, izvršni direktor Trumpovog izbornog štaba, izdao saopćenje u kojem nije spominjao Cambridge Analyticu ili WikiLeaks.

Republikanski izvori

“Mi kao kampanja riješili smo da se oslanjamo na podatke o glasačima Republikanskog nacionalnog komiteta da pomognemo da se izabere predsjednik Donald Trump. Bilo kakve tvrdnje da su podaci o glasačima iz bilo kojeg drugog izvora igrali ključnu ulogu u pobjedi lažni su”, napisao je Glassner u saopćenju.

Trumpov izborni štab pod istragom je o navodnim vezama s Rusijom. Parscale je u utorak ispitao Obavještajni odbor donjeg doma američkog Kongresa i, prema CNN-u, mnoga pitanja bila su o saradnji izbornog štaba s Cambridge Analyticom, čiji je značaj Parscale umanjio.

Odbor je također tražio informacije od Cambridge Analytike o radu za Trumpovu kampanju, a kompanija je rekla da sarađuje, ali da nije pod istragom i da nema nikakvih nagovještaja da je nešto nepropisno urađeno.

E-mailovi koji su izbrisani s ličnog e-mail servera Hillary Clinton nikad se nisu pojavili i nema dokaza da ih WikiLeaks ima. Za Trumpa su ti e-mailovi bili centralna tema njegove izborne kampanje, tokom koje je tražio čak i hapšenje Hillary Clinton.

Izvor: Agencije