Assange kritizira film o Wikileaksu

Assange se putem videolinka iz Ekvadorske ambasade u Londonu obratio studentima Univerziteta Oxford (AP)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange kritizirao je holivudski film posvećen stranici koju je osnovao, kazavši da predstavlja “napad masovne propagande”, prenosi Hina.

Pozvan da se putem videolinka iz Ekvadorske ambasade u Londonu obrati studentima uglednog Univerziteta Oxford, Julian Assange je otkrio da je pribavio kopiju scenarija za film naslovljen The Man Who Sold the World, koji bi se trebao početi prikazivati u novembru.

“To je sama laž. Film je napad masovne propagande na WikiLeaks i članove moje ekipe”, izjavio je australski internetski aktivist.

Ulje na vatri

Julian Assange (41) kazao je i to da film “dolijeva ulje na vatru” u sukobu protiv Irana, jer daje naslutiti da ta zemlja proizvodi nuklearnu bombu.

Prema scenariju koji je držao u rukama, kazao je on, prvi prizor filma smješta se unutar iranskog vojnog kompleksa s dokumentima koji nose nuklearne simbole.

“Kakve to veze ima s nama?”, upitao je Assange koji se u junu sklonio u Ekvadorsku ambasadu kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, u kojoj je osumnjičen za seksualno zlostavljanje.

Filmski studio DreamWorks najavio je u utorak početak snimanja filma o WikiLeaksu u kojem britanski glumac Benedict Cumberbatch (tv-serija Sherlock) tumači lik Juliana Assangea, a njemački glumac Daniel Bruehl (Zbogom, Lenjinu) njegova nekadašnjeg glasnogovornika Daniela Domscheit-Berga.

Reditelj je Bill Condon koji je režirao dva nastavka Sumrak sage.

Izvor: Agencije