Assange: Neću biti zastrašen u svom radu

Julian Assange je kazao da je 2012. bila godina od 'ogromnog značaja' za WikiLeaks (AP)

Osnivač internetske stranice WikiLeaks, koja je objavila gomilu povjerljivih američkih diplomatskih depeša, Julian Assange izjavio je u četvrtak da “neće biti zastrašen u svom radu” i obećao je da će njegova stranica objaviti još na milione dokumenata. 

U govoru sa balkona Ekvadorske ambasade u Londonu, on je izjavio da će se dokumenti koji budu objavljeni u 2013. godini ticati “svake zemlje u svijetu”.

Prošlo je šest mjeseci od kako je Assange zatražio azil u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, koje on negira.

On strahuje da će biti poslan u SAD i tamo biti kažnjen zbog objavljivanja diplomatskih depeša.

Grupa od osamdesetak njegovih pristalica okupila se ispred zgrade ambasade u Knightsbridgeu u Londonu kako bi saslušali 41-godišnjeg Australca, čija je internetska stranica objavila gomilu depeša uznemirujući brojne zemlje.

Assange je izjavio da su SAD i Pentagon nedavno opisali postojanje WikiLeaksa kao “krivično djelo u toku”.

Otvorena vrata

Obraćajući se pristalicama, Assange je izjavio: “To je još tako i dok god moja Vlada ne želi braniti žurnalizam i izdavaštvo WikiLeaksa, ja moram ostati ovdje. Vrata su, ipak, otvorena i uvijek su bila otvorena za svakoga ko želi koristiti standardne procedure za razgovor sa mnom ili za garancije za moj siguran odlazak.”

On je također kazao da je 2012. bila godina od “ogromnog značaja” za WikiLeaks.

Tokom govora, Assange je odao počast novinarima koji su bili uhapšeni širom svijeta, dodajući: “To je odmazda zbog otkrivanja istine. Naša civilizacija toliko je snažna koliko su njene ideje istinite.”

Assange je održao govor sa balkona ambasade u augustu, pozivajući na okončanje diplomatskog ćorsokaka koji je nastao kada mu je ekvadorska Vlada odobrila azil.

Švedska ga želi ispitati oko navoda da je seksualno zlostavljao dvije bivše simpatizerke WikiLeaksa dok je 2010. godine držao predavanje u Stockholmu.

Assange je ušao u ambasadu nakon što je britanski Vrhovni sud odbacio njegov pokušaj da uloži žalbu na izručenje.

Sud mu je dao dvosedmični probni period prije nego što bi proces izručenja mogao početi.

Assange je bio upozoren da će biti uhapšen kada napusti ambasadu zbog kršenja uslova kaucije, a policajci iz Metropolitan policije nastavljaju sa svakodnevnim nadzorom zgrade.

Izvor: Agencije