Assange o brisanju Facebooka i Zuckerbergu

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije zbog skandala o curenju korisničkih podataka (EPA)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange objavio je na Twitteru da je obrisao svoj Facebook nalog, rekavši da je osnivač ove društvene mreže Mark Zuckerberg “megalomanijak” koji svoje korisnike naziva glupanima.

“Upravo sam obrisao svoj Facebook nalog. Zapravo ga nikada nisam ni imao. Prijatelji ne ubacuju svoje prijatelje u ogromnu bazu obavještajnih podataka, koju kontroliše megalomanijak koji naziva svoje korisnike glupanima”, napisao je Assange na Twitteru, a u prilogu je ostavio fotografiju internet prepiske Zuckerberga i neimenovanog prijatelja.

U razgovoru sa tim prijateljem, Zuckerberg kaže da može da mu osigura više od 4.000 mailova, fotografija i adresa bilo koje osobe sa Harvarda, ukoliko mu ikada bude zatrebalo.

Na prijateljevo pitanje kako je uspio da nabavi sve to, Zuckerberg mu je odgovorio da su mu to ljudi jednostavno dostavili.

“Nemam pojma zašto. Oni mi ‘vjeruju’. Glupani”, napisao je Zuckerberg u prepisci koja datira iz 2004. godine.

Curenje korisničkih podataka

Maja 2010. godine, Zuckerberg je priznao da je do prepiske zaista došlo, naglasivši, međutim, da je odrastao i da se promijenio.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrijednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umiješana kompanija Cambridge Analytica.

Svjetski mediji su izvijestili tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i odobrenja poslani kompaniji Cambridge Analytica koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine. Facebook je optužen za upad u podatke korisnika, što ta mreža negira.

Zuckerberg se za sada nije oglasio po tom pitanju, uprkos pozivu koji su mu uputili parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Izvor: Agencije