Assange uputio poziv Obami

Treći je dan Zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), tokom kojeg se svijetu obraćaju političari sa Bliskog istoka.

Kasno u srijedu navečer opet su poslane poruke za reformom Vijeća sigurnosti UN-a.

Video-linkom, iz ekvadorske ambasade u Londonu, svojom porukom svijetu i političarima u New Yorku,obratio se i osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Assange od 19. aprila živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

‘Vrijeme za djelovanje’

Australski novinar pričao je o slobodi govora kao njegovom simbolu, ponovo je zahvalio američkom vojniku Bradleyu Manningu, koji mu je dostavio više od 250.000 diplomatskih telegrama američke Vlade, kao i ratne dnevnike američke vojske iz Iraka i Afganistana.

“Ne smijemo potcijeniti nivo istrage kojoj je bila podvrgnuta stranica Wikileaks. Da bar mogu reći da je Bradley Manning bio jedina žrtva te situacije. Napadom na Wikileaks i na druge, prokrenule su se istrage za koje australski diplomati kažu da su bez presedana po njihovoj opsežnosti i prirodi, ono što je američka Vlada nazvala ‘istragom rupa u vladi'”, kazao je Assange.

Manning je u pritvoru od 2010. godine, a suđenje bi mu trebalo početi u februaru 2013. godine.

Assangeu je ekvadorska Vlada odobrila azil, ali ne može izaći iz njihove ambasade u Londonu, jer se boji da će ga britanske vlasti izručiti SAD-u.

“Postoji vrijeme za riječi i vrijeme za djelovanje. Vrijeme za riječi je isteklo. Vrijeme je da SAD prestanu progoniti Wikileaks, da prestanu progoniti naš narod i navodne izvore. Vrijeme je da predsjednik [Barack] Obama napravi pravu stvar i pridruži se snagama promjena, ne ljubaznim riječima, nego dobrim djelima”, poručio je Assange.

U svojem obraćanju UN-u, premijer Malija Modibo Diarra uputio je molbu za vojnom intervencijom u njegovoj zemlji.

U toj srednjoafričkoj državi, od kako je državnim udarom u martu svrgnut bivši predsjednik, dvije trećine teritorija drže pobunjenici, a premijer je ukazao i na postojanje nekoliko terorističkih organizacija.

‘Nova međunarodna realnost’

“Pozivamo na usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti koja, po 7. poglavlju Povelje UN-a, dopušta intervenciju strane međunarodne vojne sile, da pomogne vojsci Malija ponovno osvojiti i osigurati mir našeg nacionalnog teritorija. Narod Malija nastavlja se nadati da će članovi Vijeća sigurnosti dobro razmotriti ovu molbu”, kazao je Diarra.

Nakon francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji je zatražio reformu stalnih članica Vijeća sigurnosti, na tu potrebu ukazao je i premijer Kuvajta Sheik Jaber al-Mubarak al-Sabbah, koji se zalaže za stalnog predstavnika islamskih država u Vijeću sigurnosti.

“Kuvajtska država ponavlja potrebu za reformom Vijeća sigurnosti, da Vijeće razmisli o novoj međunarodnoj realnosti i zagarantira pravo arapskih i islamskih država da budu predstavljene u skladu s njihovom veličinom, njihovom doprinosu i ulozi u obrani ciljeva i načela Povelje UN-a”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera