Asteroid 2004 BL86 će projuriti pored Zemlje

Ovo je najveće svemirsko tijelo koje će se 'očešati' o Zemlju do 2027. godine (Thecelestialconvergence.com)

Asteroid veličine planine sprema se da projuri pored Zemlje, najavili su u ponedjeljak astronomi, dodajući da je riječ o rijetkom preletu, kakav se viđa jednom u deset godina.

Asteroid 2004 BL86 će u toku današnjeg dana (26. januar) proletjeti na udaljenosti od samo 1,2 miliona kilometara od Zemlje, što je tri puta veća razdaljina od one između Zemlje i Mjeseca.

Putujući svemirski kamen, koji ne predstavlja prijetnju za našu planetu, specifičan je po tome što je daleko veći od većine asteroida – s prečnikom od 900 metara.

Većina objekata koji prelete pored Zemlje imaju između 15 i 30 metara u prečniku.

“Ovo je najveće svemirsko tijelo koje će se ‘očešati’ o nas [Zemlju] do 2027. godine”, piše u magazinu Sky and Telecope, prenosi AFP.

Ponovo za 200 godina

Naredni veliki asteroid koji će se približiti Zemlji je asteroid 1999 AN10, koji će nam “doći u posjetu” za 12 godina.

Astronomi su uzbuđeni što će moći izbliza posmatrati asteroid 2004 BL86, misteriozno tijelo koje će Zemljani ponovo imati priliku vidjeti tek za 200 godina.

“Trenutno ne znamo gotovo ništa o ovom asteroidu i spremni smo na svakakva iznenađenja”, kazao je astronom Lens Bener sa Američke svemirske agencija.

NASA je saopćila da asteroid neće biti vidljiv golim okom, već samo teleskopom ili jakim dvogledom.

Asteroid 2004 BL86, koji se kreće prema sjeveru, prema sazvježđu Raka, otkriven je prije 11 godina zahvaljujući teleskopu “Linear” u Novom Meksiku.

Izvor: Agencije