Astronomi fotografisali Jupiterovog ‘brata’

Otkriće je važan trag za znanstvenike koji pokušavaju ustanoviti kako su se ti plinoviti planeti nastali i razvijali (EPA)

Astronomi su fotografirali mladi planet izvan Sunčeva sustava koji bi mogao dati odgovore na pitanje kako su nastali planeti poput Jupitera i kako utječu na svoju svemirsku “braću”, pokazala je studija.

Znanstvenici su novom kamerom postavljenom na vrh teleskopa u Čileu snimili planet poznat kao “51 Eridani b”. On kruži oko vrlo mlade zvijezde nalik Suncu koja je od Zemlje udaljena 96 svjetlosnih godina.

Planet, dvostruko veći od Jupitera, malo je udaljeniji od svoje “roditeljske” zvijezde u odnosu na Jupiterovu orbitu oko Sunca. “51 Eridani b” jedan je od najmanjih ikad snimljenih planeta izvan Sunčeva sustava.

U atmosferi najviše metana

Emitirajući radijaciju koja potječe iz vremena njegova formiranja prije manje od 20 milijuna godina – oko 40 milijuna godina nakon nestanka dinosaura na Zemlji – “51 Eridani b” isijava infracrvenu svjetlost zahvaljujući kojoj ga je teleskop uočio.

“51 Eri b daje nam priliku da detaljno proučimo planet na koji još uvjek utječu uvjeti iz vremena njegova formiranja”, napisao je Bruce Macintosh, astronom sa sveučilišta Stanford u znanstvenom časopisu Science.

Naknadna analiza pokazala je da u njegovoj atmosferi, baš kao i u Jupiterovoj, ima najviše metana.

To otkriće je važan trag za znanstvenike koji pokušavaju ustanoviti kako su se ti plinoviti planeti nastali i razvijali.

Izvor: Agencije