Astronomi otkrili zvijezde starije od Mliječnog puta

Otkriće australskih astronoma proturiječi mnogim teorijama o uvjetima nastavka ranog univerzuma (EPA)

Astronomi s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) otkrili su zvijezde stare više od 13 milijardi godina, starije i od Mliječnog puta.

Te zvijezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je Svemir imao samo 300 milijuna godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija, Mliječni put.

“Ove prastare zvijezde su među najstarijim opstalim zvijezdama u univerzumu i izvjesno najstarije koje smo ikada vidjeli”, rekla je Louise Howes, vodeća autorica studije objavljene u posljednjem broju časopisa Nature.

Howes i njeni suradnici uvjereni su da su te zvijezde stare više od 13 milijardi godina zbog njihovog sastava i lokacije.

One sadrže veoma malo “metala”, što je termin koji astronomi koriste za svaki element, osim vodika i helija. Ti metali nastaju kada zvijezde eksplodiraju kao supernove i onda ulaze u sastav kasnije nastalih zvijezda.

Zvijezde nisu eksplodirale kao supernove

Ako zvijezde imaju neobično malo metala, onda su vjerojatno nastale u ranoj povijesti Svemira, prije eksplozije mnogih zvijezda iz kojih nastaju takvi elementi.

Moguće je, međutim, da i u područjima Svemira s malo metala mogu nastati zvijezde, koje onda, iako mlade, nemaju takvih metala. Astronomi tada promatraju kako se kreću zvijezde da bi ustanovili jesu li oduvijek bile u sada gustom, metalom bogatom centru Mliječnog puta.

Ako je zvijezda rođena u tom području, onda je jedino objašnjenje malog sadržaja metala da su nastale prije postanka Mliječnog puta.

“Te zvijezde imaju iznenađujuće nisku razinu ugljika, željeza i drugih teških elemenata, što sugerira da prve zvijezde nisu eksplodirale kao uobičajene supernove”, rekla je Howes.

Otkriće astronoma s Australskog nacionalnog sveučilišta proturječi mnogim aktualnim teorijama o uvjetima nastavka ranog univerzuma, navode mediji.

Izvori: Agencije