Atentat na Kim Jong-una nipošto nije dobra ideja

Ubiti Kim Jong-una veoma je zahtjevan zadatak, a neuspio pokušaj mogao bi imati katastrofalne posljedice (Reuters)

Ideja da se izvrši atentat na javnu ličnost ili poznatog neprijatelja da bi se uklonio problem ima opasno simplističku logiku. Vjeruje se da će jednom kad čelnik bude eliminisan njegovi ili njeni sljedbenici i problemi koje uzrokuju također nestati, ali historija obiluje primjerima političkih atentata koji su sasvim pošli po zlu.

Pa ipak, izgleda da je u 21. stoljeću praksa atentata popularnija nego ikad, a najnoviji primjeri dolaze iz Sjeverne Koreje sa smrću Jang Song-thaeka (ujaka Kim Jong-una) i Kim Jong-nama (polubrata sjevernokorejskog čelnika).

Još više iznenađuje činjenica da postoje glasine i diskusije o atentatu na Kim Jong-una na Zapadu. Mnogi su se u SAD-u počeli pitati i moguće je da se pripremaju (ili da su čak pokušali, ako je vjerovati sjevernokorejskim pričama) “obezglaviti” sjevernokorejsko vodstvo. Naposljetku, zašto ne upotrijebiti praksu koju Kim Jong-un, kako izgleda, trenutno koristi protiv svojih neprijatelja i ukloniti jednog čovjeka kako bismo potencijalno spriječili nuklearni rat i spasili milione?

Ali, iako se nekim huškačima na rat može činiti logičan, atentat na sjevernokorejskog čelnika nije dobra ideja.

Muškarac koga je teško ubiti

Prvi razlog zbog kojeg nije dobra ideja ubiti Kim Jong-una jest taj što bi to bio veoma zahtjevan zadatak, a neuspio pokušaj mogao bi imati katastrofalne posljedice. Sjeverna Koreja, s površinom od više od 120.000 kvadratnih kilometara, od čega je 80 posto planina, jedna je od najbolje utvrđenih zemalja na svijetu.

Ova država također je poznata po svojoj mreži tunela i između 6000 i 8000 podzemnih prostorija, što je čini veoma sigurnom zemljom, u kojoj se Kim može kriti. Osim toga, velika tajnovitost, zamke, nepredvidljivi rasporedi i ono što izgleda kao veoma efikasna tajna služba znače da bi trenuci kad bi se Kim Jong-un mogao naći na nišanu bili rijetki. Ako bi se pokušalo i ne bi uspjelo, puni nuklearni bijes Kim Jong-una mogao bi se očekivati kao reakcija.

Drugi razlog zbog kojeg atentat na sjevernokorejskog moćnika nije dobra ideja za SAD jest to što je, iako je pokušaj da se svrgnu strani čelnici u vrijeme rata dopušten, u vrijeme mira ova praksa ilegalna po američkim zakonima. Iako je SAD krenuo klizavim putem s ciljanim ubistvima u tzv. “ratu protiv terorizma”, izvršna uredba predsjednika Geralda Forda iz 1976 (koja je uslijedila nakon CIA-inih neuspjelih pokušaja atentata na Fidela Castra), koja kaže da “nijedan zaposlenik SAD-a neće učestvovati ili biti u zavjeri da učestvuje u političkom atentatu”, i dalje je važeća. Naravno, predsjednik Donald Trump može poništiti ovu izvršnu uredbu i pripremiti pravno tlo za atentat, ali zasad bilo koji pokušaj da se oduzme život sjevernokorejskom čelniku bio bi protivan američkom zakonu.

To nije garant rješenja

Treći razlog zbog kojeg ubistvo nije dobra ideja jest taj što smrt Kim Jong-una ni po kojem osnovu ne garantuje rješavanje problema. Najbolji scenarij bio bi da bi nakon smrti Kim Jong-una moć brzo zgrabio sigurniji par ruku. To je scenarij “Boris Jeljcin”, u kojem se pojavljuje razumnija osoba i spašava situaciju, udaljivši svijet od nuklearnog rata nakon svrgavanja “problematičnog” lidera. Ali u slučaju moderne Sjeverne Koreje ne postoje dokazi koji bi podržali ovaj optimistični kraj.

Veće su šanse za scenarij u kojem bi, ako Kim Jong-un bude “uklonjen”, vlast direktno prešla na jedno od njegove djece, u skladu s prethodno dogovorenim planom nasljeđivanja. Ili njegova sestra Kim Yo-jong ili njegova supruga Ri Sol-ju bile bi na vlasti kao zamjenice dok njegov izabrani nasljednik ne dostigne dobnu zrelost da preuzme kontrolu nad ovom komunističkom de facto monarhijom.

Pod pretpostavkom da u porodici ne bi došlo do borbe za vlast, uspjeh ovog tipa postavljanja zamjenika i nasljeđivanja zavisio bi od pomoći vojske. Naravno, neki vojni zapovjednici isto tako mogli bi pokušati svrgnuti dinastiju Kim i sami se domoći rukovodeće pozicije. U ovom trenutku niko ne zna kako bi se bilo koji od ovih aktera ponašao kad bi bio na vlasti, te bi li radio na tome da se okonča trenutna konfrontacija Sjeverne Koreje sa SAD-om.

Druga mogućnost jest da u državi nakon takvog atentata zavlada potpuni haos. Nedavne smrti Saddama Husseina i Muammara Gaddafija pokazuju da uklanjanje takvih moćnika može dovesti do opasne fragmentacije i trajnog sukoba koji destabilizuju regiju decenijama u budućnosti.

Posljednja i najvjerovatnija mogućnost jest da “glava zmije” nastavi ugrizati nekoliko minuta nakon što je odrubljena. U ovoj situaciji oružani odgovor automatski bi uslijedio u skladu s protokolima pripremljenim u iščekivanju takvog događaja i/ili da sjevernokorejska vojska i građani postanu tako ljuti na SAD zbog ubistva voljenog vođe da počnu ispaljivati sve što imaju. U ovom vrlo vjerovatnom scenariju atentat bi potaknuo sasvim neželjeni ishod i pokrenuo rat na Korejskom poluotoku.

Dakle, možemo sa sigurnošću reći da “otkidanje glave zmiji” sasvim sigurno nije dobra ideja u Sjevernoj Koreji.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera