Atina: Papa će posjetiti izbjeglice

Sveti sinod, glavno tijelo Grčke pravoslavne crkve, saopćilo je kako želi da papa posjeti Lezbos (EPA)

Papa Franjo posjetit će Grčku kako bi se iz prve ruke upoznao s izbjegličkom krizom u toj zemlji, potvrdio je zvaničnik grčke vlade.

Grčka pravoslavna crkva objavila je ranije da je prihvatila prijedlog pape Franje da posjeti Grčku pogođenu teškom izbjegličkom krizom.

Sveti sinod, glavno tijelo Grčke pravoslavne crkve, saopćilo je kako želi da papa posjeti Lezbos, otok u Egejskom moru gdje su prošle godine stigle hiljade izbjeglica.

U saopćenju stoji da je papa rekao da želi doći u Grčku kako bi skrenuo pažnju na širi sukob u Sredozemnom moru “koji pogubno utječe na kršćanske zajednice, ali i kako bi ukazao na humanitarni problem očajnih izbjeglica koji traže bolju budućnost u Evropi”.

Posjeta Lezbosu

Potvrdivši posjet, zvaničnik grčke Vlade rekao je da će papa posjetiti Grčku 14. i 15. aprila, te da će otići na Lezbos u pratnji premijera Alexisa Tsiprasa i ekumenskog patrijarha Bartolomeja, duhovnog vođe grčkih pravoslavaca.

“Grčka vlada dočekat će papu Franju i ekumenskog patrijarha Bartolomeja kao dragocjenu podršku i prijatelje u nastojanjima da se izbjeglicama osigura barem nekakva pomoć”, rekao je.

Vatikan još nije potvrdio informaciju o papinoj posjeti Grčkoj.

Papa je često pozivao ljude da ne okreću leđa izbjeglicama. Na Veliki četvrtak oprao je i poljubio noge dvanaest ljudi – jedanaest izbjeglica kršćana, muslimana i hindusa te jednoj radnici njihovog prihvatnog centra blizu Rima, svjedočeći o važnosti prihvatanja izbjeglica.

Izvor: Agencije