Atina se dogovorila s kreditorima

Gašenje javnog RTV servisa je izazvalo proteste koji su zamalo oborili vlast (AP)

Grčke vlasti postigle su u ponedjeljak dogovor s međunarodnim kreditorima, čime je otvoren put da ministri finansija zemalja eurozone odobre isplatu nove tranše iz paketa finansijske pomoći Grčkoj.

Međunarodna trojka, koju čine Evropska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB), saopćila je da su dogovorom obuhvaćena najvažnija pitanja, poput smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Vlada premijera Antonisa Samarasa zatvorila je državnu radio-televiziju (ERT) prošlog mjeseca kako bi ispunila zahtjeve trojke, što je izazvalo proteste koji su skoro doveli do pada koalicione vlasti u ovoj zemlji.

Trojka navodi da je Vlada Grčke pristala “dovršiti realizaciju plana o broju zaposlenih u javnim službama do kraja godine”, prenio je Financial Times na svojoj internetskoj stranici.

‘Šema mobilnosti’

Grčki zvaničnici saopćili su tokom vikenda da će blizu 25.000 državnih službenika biti uključeno u “shemu mobilnosti” do kraja godine, što znači da će biti postavljeni na druga radna mjesta ili će dobiti otkaze.

Mnogi smatraju da je gašenje javnog RTV servisa bio najlakši način da ispuni uslov međunarodnih kreditora – otpuštanje 2.000 javnih službenika do kraja juna.

Međutim, zbog tog poteza produbljava se politička kriza u zemlji, a na ulicama se organiziraju masovni protesti.

“Uzrok ekonomske krize u Grčkoj je politika. I upravo kao što pokušavaju riješiti problem ERT-a njegovim gašenjem, pokušavaju riješiti i ekonomski problem uništavajući zemlju. Sve se to događa samo zato da bi zaštitili interese političke klase koja je i izazvala sve ove probleme, kao i elite koja okružuje te političare”, kaže Giorgos Pleios, politički analitičar.

I policajci na protestima

Desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru Grčke stupili su u ponedjeljak u štrajk, u znak protesta protiv planova Vlade u Atini da dodatno smanji broj zaposlenih u javnom sektoru kako bi dobila pristup obećanim zajmovima EU-a i MMF-a.

U Atini je nekoliko hiljada javnih službenika protestiralo ispred Ministarstva za administrativne reforme, jer se Vlada priprema za nova otpuštanja, prenosi AFP.

Među oko 4.000 demonstranata bili su i mnogi policajci u uniformama, od kojih bi mnogi također mogli izgubiti posao.

“Mi nismo brojevi, mi smo radnici”, pisalo je na jednom transparentu.

“U zemlji gdje je nazaposlenost dostigla 30 posto, a među mladima čak 60 posto, donose se nove mjere koje će još više produbiti siromaštvo”, navedeno je u saopćenju sindikata zaposlenih u javnom sektoru ADEDY.

Izvor: Al Jazeera i agencije