Atina: Sporazum o izgradnji plinovoda TAP

Gradnja TAP-a koji će se pružati 800 km, od čega će 478 km ići grčkom teritorijom (Al Jazeera)

Predstavnici albanske, grčke i italijanske vlada potpisale su u srijedu u Atini ugovor o podršci gradnji transjadranskog plinovoda (TAP), kojim će se azerbajdžanski plin dopremati u Evropu i koji konkurira Nabucco Westu, koji se planira graditi na sjeveru evropskog kontinenta.

Taj ugovor “svjedoči o našoj političkoj podršci poslu od strateškog interesa za Grčku i za evropsku energetsku politiku”, izjavio je grčki premijer Antonis Samaras na prigodnoj svečanosti.

Tekst su potpisali grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos, albanski ministar energetike Edmond Haxhinasto i italijanski ministar razvoja Corradi Passetra, u prisustvu azerbajdžanskih izaslanika i konzorcija TransAdriatic Pipeline.

Plinsko čvorište

Operater plinskog polja Šah Deniz II. u Kaspijskom moru, u kojemu najveći udio ima britanski naftni div BP, treba na ljeto odlučiti između projekta TAP, kojim će se Grčka povezati s Italijom, i Nabucco Westa, koji mu konkurira s trasom od bugarsko-turske granice do Austrije.

Gradnja TAP-a, koji će se pružati oko 800 kilometara, od čega će 478 kilometara ići grčkim teritorijem, investicija je vrijedna 1,5 milijarda eura i otvorit će oko 2.000 radnih mjesta u Grčkoj, rekao je Samaras.

Italijanski ministar je istakao “mogućnost znatnog finansiranja projekta” novcem Evropske unije (EU) i dodao da njegova zemlja želi postati “plinsko čvorište” na evropskom jugu.

Nositelj projekta, koji bi u početku trebao dopremati oko 10 milijardi kubnih metara plina na godinu, je konzorcij u koji ulaze švicarski Axpo, norveški Statoil (po 42,5 posto) i njemački Eon (15 posto).

Izvor: Agencije