Atinska berza zabilježila rekordan gubitak

Atenska burza je prvi dan trgovanja, nakon pet tjedana obustave rada, neslužbeno završila s rekordnim gubitkom od 16,2 posto.

Dionice banaka pale su za 30 posto, dostižući dnevni burzanski limit nepostojanosti, i okupivši samo prodavce bez ijednog kupca, prenijela je agencija Reuters.

Kako prenosi francuska agencija AFP, opći indeks zaustavio se na 668,06 bodova, a najveće posljedice trpe nacionalne banke i vodeće kompanije.

Najgori pokazatelj na burzi prethodno je zabilježen 1987. godine, kada je indeks pao za 15,03 postotaka.

Obnavljanje trgovanja na Atenskoj burzi, koja je zatvorena 26. lipnja, bilo je praćeno ograničenjima za investitore u Grčkoj, prenosi Srna.

Oštar pad indeksa

Grčka je u ponedjeljak poduzela nove korake u smjeru ublažavanja krize otvaranjem burze dionica, no sam početak trgovanja obilježio je oštar pad glavnog burzovnog indeksa.

Glavni indeks Atenske burze na početku je trgovanja potonuo gotovo 23 posto.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je dionica najveće grčke komercijalne banke National Bank of Greece, s padom cijene dionice od 30 posto, što je inače dnevni limit. Indeks bankovnog sektora u cjelini bio je na gubitku u visini dnevnog limita.

Trgovanje na Atenskoj burzi je obustavljeno u sklopu uvođenja kontrole protoka kapitala sa ciljem zauzdavanja odljeva eura koji je zaprijetio kolapsom tamošnjih banaka i izlaskom zemlje iz eurozone.

U međuvremenu je Atena dogovorila okvirni paket međunarodnih zajmova s partnerima u Europskoj uniji u zamjenu za teške reforme i stroge mjere štednje.

No, kako do primjena toga sporazuma još treba pričekati, zabrinutosti vezane uz političku i gospodarsku stabilnost ne prestaju jenjati, prenosi Hina.

Prema nedjeljnim napisima u grčkom listu Avgi, koji je blizak Syrizi, grčka vlada traži 24 milijarde eura u prvoj tranši iz paketa međunarodne financijske pomoći u kolovozu.

Od toga je iznosa, po pisanju toga lista, deset milijardi eura namijenjeno početnoj dokapitalizaciji grčkih banaka, 7,16 milijardi eura za otplatu mostnog zajma i 3,2 milijarde za otplatu duga po grčkim obveznicama koje drže Europska središnja banka (ECB) i drugi.

U Europskoj komisiji su, međutim mišljenja, da sporazum u kolovozu nije vjerojatan i da će biti potreban novi mostni zajam Grčkoj.

U fokusu dionice bankovnog sektora

Time se u fokus vraćaju dionice grčkog bankovnog sektora. Dokapitalizacija, kako kratkoročna tako i dugoročna, pritišće vrijednost postojećih dionica.

Nadalje, banke ove godine ne ostvaruju dobit, a imaju i goleme iznose loših zajmova. A s obzirom da dionice banaka čine petinu svih dionica na tamošnjoj burzi, to nije dobra vijest za burze nakon što ponovno počne trgovanje.

Po mišljenju analitičara, tržište dionica mogli bi pritiskati i slabi izgledi za grčko gospodarstvo.

U Europskoj komisiji predviđaju da će grčko gospodarstvo ove godine zabilježiti pad od dva do četiri posto, što znači povratak u recesiju koja je do 2014. godine tijekom šest godina snažno pritiskala gospodarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije