Atletico Madrid prvi finalista Lige prvaka

U svom trećem finalu, Atletico Madrid juri prvu titulu (Reuters)

Ni u trećem uzastopnom pokušaju minhenski Bayern nije prošao polufinale Lige prvaka, nakon što mu u uzvratu pobjeda 2:1 nije bila dovoljna da prođe madridski Atletico.

U prvom susretu bilo je 1:0 za madridski tim, što je momčadi Diega Simeonea, zbog gola u gostima, bilo dovoljno za prolaz u treće finale najelitnijeg klupskog natjecanja tog kluba u povijesti.

Poveo je Bayern golom Xabija Alonsa u 31. minuti i već tri minute kasnije imao priliku osigurati dobru prednost, no Thomas Mueller ne postiže pogodak s 11 metara.

Golom Antoinea Griezmanna u 54. minuti Atletico izjednačuje, ali prednost Bavarcima donosi Lewandowski 20 minuta kasnije.

Do kraja je i Fernando Torres promašio jedanaesterac za Atletico, no njegova ekipa sačuvala je mrežu i postavila rezultat dovoljan za finale.

Time Pep Guardiola na klupi Bayerna nije uspio srušiti ‘prokletstvo’ španjolskih klubova, te je i treću godinu uzastopce ispao u polufinalu elitnog natjecanja Starog kontinenta od svojih sunarodnjaka.

Treće finale Atletica

Atletico je tako izborio svoje treće finale. Dosadašnja dva je izgubio. Jednom je to bilo 1974. godine, upravo od Bayerna, i prije dvije godine od Real Madrida.

Zanimljivo, Bayern i Atletico su 1974. godine odigrali dvije utakmice finala i bilo je to prvo i posljednje finale Kupa prvaka u kojem su igrane dvije utakmice. Prvi dvoboj u Bruxellesu je nakon produžetaka završio 1:1, pa je dva dana kasnije odigrana nova utakmica u kojoj je njemački sastav bio uvjerljiv (4:0).

Prije dvije godine Atletico je u Lisabonu izgubio nakon produžetaka od Real Madrida 1:4. Atletico je do sudačke nadoknade vodio 1:0, a tada je Sergio Ramos izjednačio i odveo susret u produžetak. U dodatnih 30 minuta ‘Kraljevski klub’ je bio uvjerljiv.

U srijedu je na rasporedu drugi polufinalni par. U Madridu se sastaju Real i Manchester City, a prvi dvoboj je završio bez golova.

Izvor: Al Jazeera i agencije