AU odbacila nezavisnost Tuarega u Maliju

Regija, čija nezavisnost je proglašena, predstavlja široko područje sjevernog Malija

Afrička unija (AU) odbacila je u petak proglašenje nezavisnosti pobunjenika predvođenih Tuarezima na sjeveru Malija, ističući da je ono “nevažeće i bez ikakve vrijednosti”.

Predsjednik Komisije ove organizacije Jean Ping rekao je da “AU potpuno odbacuje saopćenje naoružane grupe Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), koje se tiče takozvane nezavisnosti Azavada”, prenosi AFP.

Pobunjenička organizacija MNLA u Maliju, koju čine nomadska plemena Tuarezi, proglasila je u petak “nezavisnost Azavada” i naglasila da je u ponoć obustavila sve vojne operacije kao rezultat uspješnog osvajanja oblasti na sjeveru, koju zovu Azavad.

Koristeći haos, koji je u prijestolnici Bamaku na jugu, nastao nakon državnog udara 22. marta, pobunjenici su preuzeli kontrolu nad pretežno pustinjskom oblašću, koja obuhvata sjeverne dijelove zemlje, a potpomažu ih islamisti koji, kako se smatra, imaju veze sa lokalnim ogrankom al-Qaede.

Alžir za dijalog

Proglašenje nezavisnosti pobunjenika odbacila je i Francuska, a Alžir se založio za dijalog i istakao da nikada neće prihvatiti da se dovodi u pitanje teritorijalni integritet njegovog južnog susjeda, dok je Velika Britanija odlučila privremeno zatvoriti svoju ambasadu u Bamaku.

Organizacija MNLA, važna grupa unutar tuareške pobune u Maliju, proglasila je u petak “nezavisnost Azavada” u izjavi na svojoj mrežnoj stranici i preko jednog od svojih glasnogovornika za stanicu France24.

Odbacivanje iz Pariza

Francuska je u petak odbacila proglašenje nezavisnosti pobunjenika predvođenih Tuarezima u Maliju, saopćio je francuski ministar odbrane Gerard Longeut.

“Jednostrano proglašenje nezavisnosti, koje ne priznaju afričke države, za nas nema nikakvog smisla”, rekao je on za Reuters.

“Od danas proglašavamo nezavisnost Azavada”, rekao je Mosa Ag Ataher, istakavši da želi poštovati “granice susjednih država”.

Glasnogovornik je osudio otmicu alžirskog konzula u gradu Gaou u četvrtak, u operaciji “terorističke grupe”.

Alžir je potvrdio da je grupa “neidentificiranih” napadača odvela konzula i šest njegovih saradnika “na nepoznato mjesto”.

“Dovršili smo važnu borbu, oslobodilačku borbu”, kazao je Ataher.

Alžir je potvrdio da je grupa ‘neidentificiranih’ napadača odvela konzula i šest njegovih saradnika ‘na nepoznato mjesto’.

Azavad je područje koje Tuarezi smatraju svojom kolijevkom.

Državni udar protiv predsjednika Amadoua Toumanija Tourea prije dvije sedmice gurnuo je Mali u haos: pobunjeni Tuarezi i islamističke grupe preuzeli su krajem prošle nedjelje nadzor nad tri grada na sjeveru – Kidalom, Gaoom i Timbuktuom – ne naišavši na otpor loše opremljene malijske vojske, koja je u rasulu i presjekavši zemlju napola.

Islamisti iz Ansar Dina, koje predvodi tuareški vođa Ijad Ag Gali, i pojedinci iz al-Qaede islamskog Magreba (AQMI) vojno su porazili MNLA, koja je u četvrtak navečer jednostrano proglasila završetak svojih “vojnih operacija”.

Humanitarna katastrofa

Amnesty International je u četvrtak upozorio da se sjever Malija suočava s humanitarnom katastrofom, nakon što su pobunjenici opljačkali medicinske zalihe.


Gerard Longeut [AFP/Getty]

Ova opasna situacija proizilazi iz vojnog puča koji je pokrenuo kapetan Amadou Sanogo 22. marta.

On je, zajedno s grupom niže rangiranih vojnika, svrgnuo predsjednika Amadoua Toumanija Tourea.

Vojni pobunjenici su u četvrtak pozvali stanovnike sjevernog Malija da se sami suprotstave ‘osvajačima’.

Vojnici su rekli da su izvršili vojni udar jer ih režim nije dovoljno naoružao za borbu protiv Tuarega.

Ali pobunjeni Tuarezi su iskoristili nedostatak civilne vlasti i zauzeli sjever zemlje.

Vojni pobunjenici su u četvrtak pozvali stanovnike sjevernog Malija da se sami suprotstave “osvajačima”.

U glavnom gradu Bamaku regionalni medijator, bivši ministar vanjskih poslova Burkine Faso, Djibril Bassole je rekao da vođa državnog udara Sanogo ima “pravilan stav” i da će se uskoro krenuti “u pravom smjeru”.

Izvor: Agencije