Aurora Australis ne može do ruskog broda

Na Akademiku Šokalskom nalaze se 74 osobe, naučnici, turisti i posada i vjerojatno će biti evakuirani helikopterom koji posjeduje kineski ledolomac (Reuters)

Australski ledolomac Aurora Australis odustao je od prvog pokušaja da se probije do ledom okovanog ruskog broda na Antartkiku, javljaju australski mediji u ponedjeljak.

Brod iz Australije odustao je nakon samo dvije nautičke milje probijanja kroz led i vratio se na otvoreno more.

„Led je postao predebeo da ga probijemo. Debljina leda je dva metra sa metrom snijega povrh toga i masa je vrlo kompaktna“, kazao je kapetan Aurore Murray Doyle, te dodao kako postoji opasnost da jak jugoistočni vjetar odnese odlomljeni led oko i iza broda i da ga blokira.

„Vjetar gura tu istu masu iza nas. Postoji mogućnost da nas okruži i onda ne bismo bili od pomoći nikome. Bio sam u ledu i prije i znam iz iskustva kada se treba maknuti. Nisam želio da naš brod postane dio problema, umjesto rješenja.“

Ruski brod Akademik Šokalski od utorka je zarobljen u ledu, stotinjak nautičkih milja istočno od francuske naučne baze Dumont d'Urville na Antarktiku. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, već su prije morala odustati, jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

Slaba vidljivost

U subotu je kineski Snježni zmaj stigao na samo sedam nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.

Na Akademiku Šokalskom nalaze se 74 osobe, naučnici, turisti i posada. Vjerojatno će biti evakuirani helikopterom koji posjeduje kineski ledolomac, iako to u ovom trenutku zbog slabe vidljivosti nije moguće.

„Magla je. Posada helikoptera trenutno ne bi mogla razlikovati led od horizonta“, kazao je Doyle.

Kapetan Aurore Australis obavijestio je kolege na Šokalskom o situaciji.

„Oni su uredu, nemaju nikakvih problema“, kazao je.

Hoće li krenuti u eventualno još jedan pokušaj da se probije do ruskog broda, Doyle će odlučiti nakon što se poboljša vidljivost.

Izvor: Agencije