Krivična prijava protiv Steinmeiera zbog prisluškivanja

Peter Pilz ističe da je tokom operacije 'Eikonal' nadzirano više miliona nedužnih građana (EPA)

Zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu, Peter Pilz, najavio je da će iduće sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv šefa njemačke diplomatije i ministra unutrašnjih poslova, Franka-Waltera Steinmeiera i Tomasa de Maizierea, u vezi afere prisluškivanja Njemačke obavještajne službe (BND) za američku Američku Nacionalnu agenciju za sigurnost (NSA).

On je objasnio da se trenutno radi na prijavi koja će biti završena iduće sedmice i podnijeta državnom tužilaštvu u Beču.

Naređenja o špijuniranju

Pilz je istakao da su saslušanja pred Istražnim odborom njemačkog Parlamenta jasno pokazala da su značajne strateške odluke donijete u kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel, a ne u BND-u, koji je samo provodio naređenja o špijuniranju.

“Sada želimo da se pred sudom jasno utvrdi ko je dao naređenja”, naglasio je Pilz, objašnjavajući da će prijave biti podnijete i protiv nekadašnjeg predsjednika BND-a, Ernsta Uhrlaua kao i državnog sekretara u kabinetu kancelara Klausa-Dietera Fritschea.

Pilz je precizirao da je Steinmeier od 7. jula 1999. do 22. novembra 2005. bio državni sekretar zadužen za BND, a De Maiziere je kao ministar za posebne zadatke preuzeo te nadležnosti od 22. novembra 2005. do 28. oktobra 2009.

“Steinmeier i De Maiziere su time bili šefovi BND-a, i tako od 2004. do 2008. politički i lično odgovorni za špijunske operacije protiv 21 prijateljske države u EU”, naveo je Pilz.

Među državama koje je BND prisluškivao za potrebe NSA bila je i Austrija, a objavljivanje podataka o ovoj špijunskoj aferi u Beču izazvalo je burne reakcije na račun Berlina.

Austrijske ustanove

Pilz ističe da je tokom operacije ‘Eikonal’ nadzirano više miliona nedužnih građana.

“Telefonski razgovori iz Beča, Amsterdama, Ciriha, Pariza, Osla, Zagreba, Atine i Ankare su prosljeđivani na računare NSA”, objasnio je Pilz, dodajući da su Steinmeier, De Maiziere i drugi osumnjičeni da su špijunirali protiv Austrije, zbog čega će krivična prijava biti podnijeta protiv njih.

BND je, prema ranijim medijskim navodima, špijunirao za NSA austrijske ustanove, preduzeća i druge ciljeve.

Austrijska vlada je zbog ove afere u maju podnijela prijavu protiv nepoznatih lica i od Njemačke je zatražila potpuno rasvjetljavanje afere.

Izvor: Agencije