Australian Open: Đoković u polufinalu na Wawrinku

Prvi tenisač svijeta, Srbin Novak Đoković posljednji je sudionik polufinala prvog ovogodišnjeg grand slam turnira, Australian Opena u Melbourneu.

U četvrtfinalu je s lakoćom svladao Kanađanina Miloša Raonića sa 7-6 (5), 6-4, 6-2 i tako izborio polufinalni ogled s braniteljem naslova Švicarcem Stanom Wawrinkom koji je ranije u srijedu svladao Japanca Keija Nishikorija sa 6-3, 6-4, 7-6 (6).

Đoković je dominirao tijekom čitavog susreta protiv Raonića, ukupno je izgubio samo 12 poena na svom početnom udarcu, dok je konstantno prijetio oduzimanjem servisa suparniku.

Četiri neiskorištene break-lopte Đokovića

U prvom setu Đoković nije iskoristio niti jednu od četiri break-lopte, ali je tu dionicu igre uspio dobiti u tie-breaku.

Prvi je put Đoković oduzeo servis Raoniću u prvoj igri drugog seta, što mu je bilo dovoljno da taj set dobije sa 6-4, dok je u trećem setu dva puta ostvario break za sigurnih 6-2.

Wawrinki je za osvajanje prva dva seta dovoljan bio po jedan break, dok je o pobjedniku trećeg seta odlučivao tie-break.

Wawrinka je u odlučujućoj igri poveo sa 6-1, ali je Nishikori uspio spasiti pet vezanih meč-lopti i stići do 6-6, ali potom je loše skratio jednu loptu i ponudio šestu meč-loptu Wawrinki, koju je Švicarac iskoristio zabivši as.

Đoković i Wawrinka – pobjednik dvoboja osvajao turnir 

Đoković i Wawrinka susreli su se i na prošla dva Australian Opena, a oba su puta igrali po pet setova te je pobjednik njihovog međusobnog dvoboja osvojio turnir.

Prije dvije godine Đoković je dobio peti set u susretu 4. kola s 12-10, dok je Wawrinka lani u četvrtfinalu dobio peti set s 9-7 i tako prekinuo niz od 25 uzastopnih pobjeda Srbina u Melbourneu.

Đoković je ukupno osvojio četiri Australian Opena, prvoga 2008. godine a zatim još tri zaredom 2001., 2012. i 2013.

Još u utorak su plasman u polufinale osigurali Čeh Tomaš Berdych pobjedom protiv Španjolca Rafaela Nadala i Britanac Andy Murray, koji je nadigrao Australca Nicka Kyrgiosa.

Polufinale izborile i Serena Williams i Madison Keys

Plasman u polufinale turnira tenisačica u srijedu su osigurale Amerikanke Serena Williams i Madison Keys.

Prva igračica svijeta i 18-erostruka pobjednica grand slama Serena Williams u četvrtfinalu je nadigrala prošlogodišnju finalisticu u Melbourneu Slovakinju Dominiku Cibulkovu sa 6-2, 6-2 i tako nakon pet godina ponovno izborila polufinale Australian Opena.

Serena je pet puta osvajala ovaj turnir, ali posljednji put to je bilo 2010.

Serenina suparnica u polufinalu bit će Madison Keys, koja na pragu svog 20. rođendana (rođena je 17. veljače 1995.) uživa u najboljem turniru u karijeri.

Keys je u četvrtfinalu svladala Sereninu stariju sestru Venus sa 6-3, 4-6, 6-4. Dosadašnji najbolji rezultat Keys na grand slamu bilo je 3. kolo, gdje je igrala lani na Australian Openu i Roland Garrosu.

Polufinale turnira tenisačica još u utorak su izborile Ruskinje Jekaterina Makarova i Marija Šarapova.

Rezultati četvrtfinala:

Tenisači:

Stan Wawrinka (Švi/4) – Kei Nishikori (Jap/5) 6:3, 6:4, 7:6 (6)

Novak Đoković (Srb/1) – Miloš Raonić (Kan/8) 7:6 (5), 6:4, 6:2

Tenisačice:

Serena Williams (SAD/1) – Dominika Cibulkova (Svk/11) 6:2, 6:2

Madison Keys (SAD) – Venus Williams (SAD/18) 6:3, 4:6, 6:4

Izvor: Agencije