Australian Open: Federer svladao Čilića za 20. Grand Slam naslov

Roger Federer, Marin Čilić, Australian Open, Tenis
Nedjeljno finale bilo je 145. u Federerovoj karijeri, dok je Čilić nastupio u 31 nastupu u finalima ATP i Grand Slam turnira (EPA)

Rogeru Federeru trebala su tri sata i tri minute kako bi u svom 30. Grand Slam finalu stigao do 20 trofeja pobjedom nad najboljim hrvatskim tenisačem Marinom Čilićem sa 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1 u završnom dvoboju ovogodišnjeg Australian Opena u Melbourne Parku, gdje je 36-godišnji Švicarac trijumfirao po šesti put u karijeri.

Nedjeljno finale bilo je 145. u Federerovoj karijeri, a u Melbourneu je stigao do svog 96. naslova, dok je Marin Čilić ostao na 17 pobjedničkih trofeja iz 31 nastupa u finalima ATP i Grand Slam turnira, prenosi Hina.

Federer je bolje započeo finalni dvoboj i s dva “breaka” poveo sa 4:0.

Izgubivši svega dva poena na servisu, 36-godišnji Švicarac je za 24 minute osvojio prvi set sa 6:2.

Federerov bolji početak, preokret Čilića

U drugom setu je hrvatski tenisač počeo prijetiti Federerovom servisu.

Već u drugom gemu imao je 15:40, ali se Federer izvukao, baš kao i u desetom gemu, kad je spasio set-loptu zahvaljujući Čilićevom promašenom udarcu.

I Švicarac je propustio po jednu priliku za “break” u trećem, petom i devetom gemu, pa je odluka pala u “tie-breaku”.

Prvi je do prednosti stigao Federer i poveo 3:2, ali je već u sljedećem poenu Čilić odličnom povratnom loptom vratio izgubljeno.

Agresivnom igrom Čilić je došao do novog mini-breaka za 6:4 te iskoristio drugu set-loptu za osvajanje druge dionice meča i izjednačenje na 1:1 u setovima.

Neočekivan preokreti na obje strane

“Break” u šestom gemu trećeg seta, kad je Čilić imao problema s prvim servisom, odveo je Švicarca do prednosti 2:1 u setovima, a kad je došao do novog “breaka” na početku četvrtog seta, činilo se da je slomio otpor najboljeg hrvatskog tenisača.

No, Čilić je kod 0:2 spasio još jednu “break-loptu” i započeo neočekivan preokret.

Od 2:3 u četvrtom setu Čilić je iskoristio Švicarčevu krizu na prvom servisu, nanizao četiri gema, dvaput slomio Federerov početni udarac i odveo finale u peti set.

Hrvatski tenisač je i u prvom gemu odlučujućeg seta došao do dvije prilike za “break”, ali je ostao bez realizacije.

Već u sljedećem gemu Federer je stvorio prednost “breaka”, zahvaljujući i dvjema dvostrukim pogreškama hrvatskog tenisača.

Prvi u povijesti s 20 Grand Slam naslova

Još jednim “breakom” Federer je stigao do vodstva 5:1 i u sljedećem gemu, nakon tri sata i dvije minute igre postao je prvi tenisač u povijesti sa 20 Grand Slam naslova.

Deveta pobjeda nad Čilićem u njihovom desetom dvoboju Federeru je donijela 20. Grand Slam trofej u 30 finala na najvećim turnirima.

Švicarac je osvojio šesti na Australian Openu, čime se izjednačio s Novakom Đokovićem i legendarnim Australcem Royom Emersonom, koji su do sada bili najuspješniji tenisači u povijesti Australian Opena sa po šest naslova svaki.

Federer je, uz 2.000 ATP bodova, osvojio i novčanu nagradu od četiri milijuna australskih dolara, dok je Čilić ostao na dva milijuna australskih dolara i 1.200 bodova zarađenih plasmanom u finale.

Izvor: Agencije