Australian Open: Wawrinka na vrhu

Švicarski teniser Stanislas Wawrinka osvojio je Australian Open, pošto je u nedjelju u finalu pobijedio Španca Rafaela Nadala sa 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Wawrinka je do šeste titule u karijeri, a prve na Grand Slam turnirima došao poslije dva sata i 20 minuta igre.

Švicarac je poslije Novaka Ðokovića i Tomasa Berdycha savladao najboljeg igrača na svijetu i potvrdio da se nalazi u životnoj formi.

Finale u Melbourneu obilježila je i svađa Wawrinke i sudije Carlosa Ramosa, jer je Nadal tokom drugog seta napustio teren, ali nije rekao zbog čega je zatražio medicinski timeout.

Španac je uprkos problemima sa leđima nastavio meč, uspio smanjiti rezultat na 2:1 u setovima, ali to mu nije pomoglo da poslije četiri godine dođe do druge titule u Melbourneu.

Wawrinka je nakon velikog uspjeha na Australijan openu pretekao Rogera Federera na ATP listi, izbio na treće mjesto i postao najbolje rangiran švicarski teniser.

Pobjeda Li Na

Kineska teniserka Li Na osvojila je prvi ovogodišnji Grand Slam turnir Australian Open savladavši u finalu u Melbourneu Slovakinju Dominiku Cibulkovu s 7-6 (3), 6-0.

Ovo je druga grand slam titula za Kineskinju, koja je pobijedila na Roland Garrosu, dok je Cibulkova po prvi puta igrala grand slam finale, podsjeća agencija Hina.

Treća igračica svijeta Li Na konačno je slavila i u Melbourneu, gdje je u protekle tri godine dvaput gubila u finalu.

Izvor: Agencije