Australija: Burka u Parlamentu samo iza staklene ograde

Australski premijer Tony Abbott je pod pritiskom javnosti nakon odluke predsjednice Parlamenta (Getty Images)

Muslimanke koje nose burku neće moći pratiti zasjedanja Parlamenta Australije u Canberri sa javne galerije, nego sa specijalne galerije iznad nje koja je zaštićena staklom, objavila je predsjednica Parlamenta Bronwyn Bishop.

Dodatne sigurnosne mjere su objavljene u vrijeme kada Bishop i predsjednik Senata Stephen Parry očekuju mišljenja sigurnosnih zvaničnika o inicijativi senatora iz redova Liberalne stranke Coryja Bernardija da se zabrani nošenje burke u zgradi Parlamenta, prenose australski mediji.

Nekoliko sati nakon što je odluka Parlamenta izazvala oštre osude organizacija za ljudska prava i dijela javnosti i političara, Fairfax Media saznaje da će premijer Tony Abbott (Liberalna stranka) zahtijevati od Bishop i Parryja da ponovno razmotre svoj prijedlog.

Senator Bernardi ranije je izjavio da je burka simbol potlačenosti i smatra je ”neaustralskom”, ali je i dodao kako želi da nošenje burke bude zabranjeno u Parlamentu iz sigurnosnih razloga.

‘Sigurnosna kontrola’

U saopštenju Ureda za parlamentarne usluge stoji da je ”odgovorno uvesti dodatni nivo sigurnosne kontrole” dok se provodi revizija pravila provjere osoba koje ulaze u zgradu Parlamenta.

”Osobe čija su lica prekrivena i koje ulaze u Zastupnički dom i Senat sjedit će u zatvorenim galerijama”, dodaje se.

”Ovako će osobe čija su lica prekrivena moći ulaziti u parlamentarne galerije, ali neće morati da budu identifikovane.”

Galerije okružene staklom obično koriste grupe učenika, a kako su zvučno izolovane, nastavnici ili zaposlenici Parlamenta mogu ih podučavati o parlamentarnom procesu ne ometajući sjednice.

U Australiji su u toku i dvije odvojene, šire istrage o tome kome se mogu izdavati dozvole za ulazak u zgradu Parlamenta te da li se treba sasvim zabraniti ulazak u zgradu osobama koje nose burku.

Premijer Abbott izjavio je ranije ove sedmice da koliko je njemu poznato, niko odjeven u burku nikada nije tražio da uđe u zgradu Parlamenta.

Ali Senator Bernardi kazao je za Fairfax da je postao zabrinut nakon što je prije tri godine vidio žene odjevene u burke u zgradi Parlamenta.

‘Slobodni građani – drugog reda’

Savezni komesari za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije osudili su novi potez australskih vlasti.

”Niko ne bi trebao biti tretiran kao građanin drugog reda, a pogotovo ne u Parlamentu”, rekao je komesar za borbu protiv rasne diskriminacije, Tim Soutphommasane.

”Još nisam vidio nikakvo mišljenje eksperta ili analizu u kojem se navodi da burka ili nikab predstavljaju dodatnu ili posebnu sigurnosnu prijetnju. Australci muslimani trebaju imati iste šanse i trebaju biti tretirani kao jednaki članovi našeg društva.”

Komesar za zaštitu ljudskih prava Tim Wilson je rekao: ”Ovim će slobodni građani, koji nose inače zakonit komad odjeće, biti tretirani kao posebna grupa ljudi nakon što prođu osiguranje zgrade”.

”Nema nikakvog opravdanja za ovakvu mjeru. Ako je postojala opasnost, zašto bismo onda dozvoljavali tim ljudima da sjede pored djece?”

Kako javljaju australski mediji, restrikcije o nošenju burke u Parlamentu dolaze nakon što je senatorka Jacqui Lambie iz stranke PUP predložila uvođenje zakona kojim bi nošenje burke bilo zabranjeno na javnim mjestima širom Australije.

Maha Abdo iz Organizacije muslimanki Australije kritikovala je potez Lambie te upitala kako odjevni predmet koji prekriva lice predstavlja rizik.

Izvor: Al Jazeera i agencije