Australija: Dječak s autizmom u kavezu u školi

Prema izvještaju dostavljenom UN-u, škole angažuju u trenere borilačkih vještina za obuzdavanje djece s razvojnim poremećajima (EPA)

Desetogodišnji dječak s autizmom kojeg je nastavnik držao u kavezu u učionici, samo je jedan od hiljada primjera zlostavljanja djece u australskim školama, tvrdi organizacija Djeca sa invaliditetom u Australiji (CDA).

Organizacija je zatražila hitno finansiranje programa pomoći za prosvjetne radnike i učenike kako bi se spriječilo daljnje zlostavljanje djece s razvojnim poremećajima i invaliditetom, prenosi Sydney Morning Herald (SMH).

Izvršna direktorica CDA Stephanie Gotlib rekal je za SMH da je incident u kojem je izgrađen kavez za desetogodišnjeg dječaka iz Canberre daleko od izoliranog.

Dodala je da je često informisala vlasti o zlostavljanju djece u školama.

Roditelji užasnuti

Prema tvrdnjama Gotlib, nastavnici zatvaraju djecu s razvojnim poremećajima i invaliditetom u takozvane prostorije za izolaciju, privezuju ih za namještaj ili ih fizički obuzdavaju.

Dodaje da prosvjetni radnici nisu adekvatno obučeni.

Gotlib je kazala da organizacija dobija sve više poziva roditelja užasnutih zbog tretmana njihove djece.

”To je u porastu i jasno odražava sistem koji neadekvatno ispunjava potrebe učenika s razvojnim poremećajima. Nastavnici imaju previše posla. Neki od njih nisu ni adekvatno obučeni. Cijeli sistem je u krizi”, rekla je Gotlib za SMH.

Prema podnesku CDA Komisiji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, neke australske škole angažuju i trenere borilačkih vještina za ”vaspitni menadžment”.

Univerzitetski profesor David Roy primoran je da obrazuje šestogodišnjeg sina Frasera u kući nakon što je dječak maltretiran u školi.

Dječak je imao masnice na ruci od udaraca, nije bio nadziran na igralištu te je bježao, imao je napade panike i često govorio riječ ”retardiran”, prenosi SMH.

”Pitali bismo ga, ‘kako si’?, a on bi odgovorio ‘retardiran’. To nije riječ koju izgovaramo u kući, tako da je to jedino mogao čuti u razredu”, rekao je Roy.

Porodica Roy se žalila Ministarstvu obrazovanja, koje je zaključilo da nije bilo dovoljno dokaza za njihove tvrdnje.

Sigurnost kao izgovor

Gotlib kaže da Ministarstvo često koristi izgovor sigurnosti kao opravdanje za fizičko maltretiranje djece.

Glasnogovornik Ministarstva je kazao za australski list da su prosvjetni radnici adekvatno obučeni, te da fizički obuzdavaju učenike samo u određenim situacijama, kada postoji prijetnja drugim osobama ili imovini.

Istraga Australskog sindikata prosvjete provedena u 3.000 škola je zaključila da prosvjetni radnici nemaju adekvatne resurse prilikom rada s djecom s razvojnim poremećajima.

Glasnogovornik saveznog ministra obrazovanja je izjavio da je Vlada Australije izdvojila 5,2 milijarde dolara od 2014. do 2017. za ove potrebe.

U međuvremenu, Senat je pokrenuo istragu o nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju osoba s invaliditetom u institucijama i domovima, što uključuje i škole.

Zaključci istrage bit će objavljeni u septembru.

Izvor: Agencije