Australija obustavila operacije u Siriji

Rusija je upozorila da će smatrati metom 'svaki leteći objekat' iznad Sirije gdje su operativne njene snage (Reuters)

Vojska Australije saopćila je u utorak da privremeno obustavlja zračne operacije u Siriji nakon što je američki avion oborio sirijsku letjelicu.

“Iz mjera predostrožnosti, operacije zračnih udara Odbrambenih snaga Australije u Siriji se privremeno prekidaju”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane, prenijele su agencije.

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je u ponedjeljak da će smatrati metom “svaki leteći objekat” iznad Sirije u oblastima te zemlje gdje su operativne njene avijacijske snage.

Ministarstvo je istaklo i da suspendira saradnju sa SAD-om u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije.

Napad na snage SDF-a

Rusko Ministarstvo odbrane oglasilo se nakon što je u nedjelju američki avion oborio sirijski vojni avion kod Raqqe.

Koalicija predvođena SAD-om saopćila je da je američki borbeni avion u nedjelju oborio letjelicu sirijskih snaga u južnom dijelu Raqqe nakon što je bombardirala snage koje se bore protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije.

“Avion sirijskih režimskih snaga Su-22 izbacio je u 18:43 bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabqaha i, u skladu s pravilima angažiranja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki F/A-18E Super Hornet odmah ga je oborio”, navedeno je u saopćenju koalicionih snaga.

Dva sata ranije snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu napale su Sirijske demokratske snage u gradu južno od Tabqaha, piše u saopćenju.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određeni broj boraca SDF-a i oni su protjerani iz grada, prenijela je agencija AFP.

Borbena misija

“Letjelica koalicije potom je zaustavila napredovanje prorežimskih snaga upotrebom sile”, kaže se u saopćenju.

Sirijska vojska prethodno je objavila da su koalicione snage, predvođene SAD-om, oborile sirijski vojni avion kod Raqqe.

Vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv boraca grupe ISIL.

Izvor: Agencije