Australija: Poginuo pilot vatrogasnog aviona

Iako su temperature pale, vatrogasna služba upozorava da najgore još nije prošlo (EPA)

Avion za gašenje požara u području oko Sydneyja srušio se u nacionalni park i izazvao novi požar uz 55 postojećih u australskoj državi New South Wales.

Avion se srušio u Nacionalnom parku Budawang, 270 kilometara jugozapadno od Sydneyja, u šumovitom i nepristupačnom području, koje je popularno mjesto za planinare i kampere.

Vatrogasci i policija potvrdili su smrt 43-godišnjeg pilota aviona, a spasioci pokušavaju doći do njegova tijela.

Vojska se ispričala zbog požara

Nakon što je jučer potvrđeno da je najveći požar u državi New South Wales izazvala eksplozija na zemljištu u vlasništvu Oružanih snaga, ljutiti gradonačelnik Blue Mountainsa Mark Greenhill zatražio je objašenjenje od vojske.

Pukovnik vojnog zrakoplovstva Mark Binskin javno se ispričao za incident. Binskin je rekao kako su vatrogasne službe stigle na mjesto eksplozije pola sata nakon što se ona dogodila.

Binskin je kazao kako je na dan kada je temperatura bila 23 stupnja Celzijusa i vjetar slab bez zabrane paljenja vatre odlučio izvesti vojnu vježbu kontroliranog detoniranja eksploziva, u sklopu obuke vojnika koji odlaze u međunarodne misije.

Rekao je kako će Oružane snage podržati istragu policije, te da stvar uzimaju vrlo ozbiljno.

Greenhill je izjavio da je javna isprika vojske “vrlo bitan korak”. “Očigledno je on shvatio zabrinutost naše zajednice i ne krivimo jedan drugog. Naučimo nešto od ovoga”, poručio je Greenhill, a prenosi ABC.

“Mnoge organizacije i agencije će rasvijetliti uzroke ovih požara i svi moramo biti otvoreni. Smatram da je ovo dobar korak”, rekao je gradonačelnik.

Vrućine se tek očekuju

Vatrogasna služba upozorava na to da se vrućine tek očekuju i da se, iako je trenutačno došlo do pada temperature, ne može reći da je najgore prošlo, prenosi Tanjug.

“Imamo niže temperature danas i vjetrovi su nešto slabiji, ali s požarima koji i dalje traju teško je reći koliko dugo će potrajati i hoće li doći do dodatne štete”, rekli su u vatrogasnoj službi.

Više od 200 kuća je uništeno u državi New South Wales od prošlog četvrtka, a jedan čovjek je preminuo od srčanog napada dok je pokušavao spasiti svoju kuću od vatre.

Požari su do sada zahvatili više od 120.000 hektara, a policija je uhitila nekoliko djece osumnjičenih da su izazvali požare.

Izvor: Agencije