Oglasi

Australija pokreće svemirsku industriju

Državna svemirska agencija će biti formirana u sklopu dugotrajnog plana da razvije domaću svemirsku industriju.
Prihod od svemirskih aktivnosti je 2015. godine u svijetu bio 323 milijarde američkih dolaraEPA

Australija će uspostaviti državnu svemirsku agenciju, u sklopu dugotrajnog plana da razvije domaću svemirsku industriju, objavio je u ponedjeljak ministar obrazovanja i osposobljavanja Simon Birmingham.

On je to najavio na Međunarodnom astronautičkom kongresu, petodnevnom događaju koji se održava u australskom gradu Adelaideu, prenosi Hina.

"Ova agencija će biti sidro za našu unutrašnju koordinaciju i vrata za naš međunarodni angažman s mnogima od vas iz svjetske svemirske industrije", poručio je Birmingham na skupu, ne otkrivši gdje će se nalaziti sjedište agencije.

Prihod lani 323 milijarde dolara

Sektor svjetske svemirske industrije godišnje je rastao 9,52 posto između 1998. i 2015. godine, objavila je prošli mjesec australska Vlada.

Prihod od svemirskih aktivnosti je 2015. godine u svijetu bio 323 milijarde američkih dolara

Na petodnevnom kongresu u Adelaideu prisustvovat će više od 4.000 profesionalaca iz tog sektora, uključujući astronaute, inženjere, naučnike i inovatore iz cijelog svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.