Australija: U trgovini polovnim namještajem nađene hiljade vladinih dokumenata

Prema australskom zakonu, dokumenti kabineta Vlade obično se čuvaju 20 godina (EPA)

Vlada Australije pokrenula je danas hitnu istragu zbog hiljada povjerljivih dokumenata koji su bili izgubljeni, a koji su u javnost dospjeli nakon što su u trgovini polovnog namještaja kupljena dva ormarića u kojima su bili ti dokumenti.

Australijska medijska mreža ABC ove je sedmice objavila seriju ekskluzivnih izvještaja navodeći kao izvor dokumente iz kabineta aktuelne i prethodne vlade, da bi danas otkrila da su ti dokumenti pronađeni u zaključanim ormarićima koji su kupljeni u jednoj prodavnici polovnog namještaja u Canberri, a da su ormarići pripadali Vladi.

Inače, ormarići su bili na popustu jer su bili zaključani, a niko nije mogao pronaći ključeve. 

Kako prenosi AP, ABC nije otkrio identitet kupca koji je bušilicom otvorio ormariće i unutra pronašao hiljade dokumenata koji sadrže podatke iz perioda dužeg od jedne decenije i pet prethodnih vlada, zaključno s mandatom premijera Tonyja Abbotta, koji je smijenjen 2015. i na čije je mjesto došao aktuelni premijer Malcolm Turnbull.

Prema australskom zakonu, dokumenti kabineta Vlade obično se čuvaju 20 godina, nakon čega se objavljuju u strogo redigovanoj verziji.

Povjerljivi dokumenti

Nekoliko prodavnica bavi se prodajom, kako je opisano, nekadašnjeg vladinog namještaja iz Canberre.

Iz kabineta premijera saopćeno je da je šef kabineta naredio hitnu istragu o ovom događaju, a ABC je izvijestio da su gotovo svi pronađeni dokumenti povjerljivi i da nose oznake “strogo povjerljivo”, “osjetljivo”, “samo za oči Australije” i “povjerljivo unutar kabineta”.

Također, australska medijska mreža nije navela u kojem su periodu dokumenti pronađeni, ali ih je iskoristila u prethodnim sedmicama izvještavajući o pričama koje su bile sramne za bivše administracije premijera Kevina Rudda i Abbotta, kao i za nekolicinu tadašnjih zastupnika.

“Mislim da su naletjeli na nečiju donju ladicu u Canberri”, rekao je Turnbull novinarima upitan da prokomentariše objavu tajnih dokumenata.

Australska medijska mreža saopćila je da je odlučila ne izvijestiti o nekim dokumentima koji se odnose na državnu sigurnost.

Ti dokumenti, kako je navedeno, obuhvataju podatke o obavještajnim prioritetima i protivterorističkim planovima. U njima se nalaze detalji o razvoju raketa, profili osumnjičenih ekstremista i detalji o težnji Australije u 2010. za većom saradnjom s Indonezijom, kojom bi bili zaustavljeni tražioci azila koji stižu do obala te zemlje u ribarskim čamcima.

Izvor: Agencije