Australija ubija morske pse

Zbog porasta broja fatalnih napada morskih pasa, australijski dužnosnici su se odlučili za novi pristup rješavanja problema, koji je izazvao oštre reakcije boraca za zaštitu životinja.

Samo u 2012. godini u Australiji je pet osoba izgubilo život u napadima morskih pasa, zbog čega je pojačan pritisak na vladu da nesto poduzme.

Rezultat je program vrijedan 5,5 miliona eura, čiji je cilj “pronaći, uhvatiti i ubiti” svakog grabežljivca koji se previše približi plažama zapadne Australije.

Ministar ribarstva Norman Moore kaže da je vlada odlučila biti “proaktivna”, umjesto da jednostavno čeka nove napade.

“Pokušat ćemo uhvatiti i ubiti sve ajkule koje smatramo opasnim za ljude“, rekao je Moore.

Odluku će vjerovatno pozdraviti većina surfera, koji su najčešće žrtve napada ajkula, ali je razbjesnio aktiviste koji traže zaštitu svih vrsta morskih pasa.

Unaprijed krivi

Oni tvrde da su te životinje već ugrožene zbog prekomjernog lova i potražnje za perajima. Procjenjuje se da ribari svake godine ubiju 100 miliona ajkula.

“Ubijati ajkule koje se približe plažama znači proglasiti ih krivim dok se ne dokaže suprotno“, rekao je John McCarten iz vijeća za očuvanje prirode.

Novi program uključuje lov i ubijanje morskih pasa. Životinje će biti označene i praćene, a na društvenim medijima će biti objavljivana upozorenja u slučaju da se približe prepunoj plaži.

Također, vlada će osigurati sredstva za nova istraživanja i dodatnu opremu za spasioce.

Širom svijeta, godišnje se zabilježi između 50 i 70 napada ajkula. Do 15 njih je sa smrtnim ishodom.

Broj fatalnih napada polako raste, a razlog je to što se sve više ljudi počinje baviti sportovima na vodi.

Ali taj broj i dalje nije velik. Poređenja radi, od udara groma, samo u Sjevernoj Americi, svake godine pogine više od 40 osoba.

Izvor: Al Jazeera